Septembris kinnisvarahindade tõus pidurdus ja mahud kasvasid

1_4_41127699Septembris ulatus Tallinna korteriturul ostu-müügitehingute kogusumma 51 miljoni euroni, mis on 6% suurem kui eelmisel aastal samal perioodil. Võrreldes augustiga leidis septembris Tallinnas uue omaniku viiendiku võrra rohkem kortereid, analüüsib Eesti üks suuremaid kinnisvaraettevõtteid 1Partner maa-ameti tehingu- ja hinnaülevaadet.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul peegeldab statistika aasta alguses tehtud prognoose, et kinnisvarahindade mõõdukas kasv jäi pigem eelmise aasta teise poolde ja käesoleva aasta algusesse. “Praegu näitab turg kinnisvaraostjate rõõmuks selgelt hindade kasvu pidurdumist ja stabiliseerumist. Kui aasta alguses saime hinnakasvu aastataguse ajaga võrreldes kirjeldada kahekohaliste arvudega, siis viimaseid kuid eelmise aasta sama ajaga kõrvutades näeme hindades vaid mõneprotsendilist muutust,” kommenteeris Vahter.

Sarnaselt eelmistele aastatele on ka tänavu korteriturg sügise saabumisega aktiviseerunud, tõustes 551 tehingult augustis 663 tehinguni septembris. Eelmisel kuul Tallinnas tehtud korterite ostu-müügitehingute kogumaksumus ulatus veidi üle 51 miljoni euro, mis on 14% suurem kui augustis. Võrreldes eelmise aasta septembriga langes eelmisel kuul pealinnas korteritehingute arv 5,4%, keskmine korterite ruutmeetri hind ulatus 1447 euroni. Kalleim korter müüdi septembris Tallinnas hinnaga 940 000 eurot ning odavaim osteti 2000 euroga. Tänu mitmete uute kortermajade müügi alustamisele sõlmiti septembris hulgaliselt ka asjaõiguslepinguid.

Septembris leidis Tallinnas uue omaniku 21 hoonestatud elamumaa kinnistut, mis on 18 võrra vähem kui eelmisel kuul. Kalleim maja müüdi 425 000 euroga ning odavaim maja maksis 3000 eurot.

Eelmisel kuul müüdi Tallinnas 20 hoonestamata elamumaa kinnistut, mis on kaheksa võrra rohkem kui augustis. Kalleim müüdud krunt oli 533 000 eurot ja odavaim müüdi 5800 euroga.

Kõikide Tallinna kinnisvara ostu-müügitehingute kogumaksumus ulatus septembris veidi üle 97 miljoni euro, mis on ligi 15% rohkem kui augustis.

Allikas: 1Partner.ee