Statistika: Uute eluasemelaenude arv kasvab

Eesti Panga andmetel oli 2014 III kvartali eluasemelaenude summaarne jääk 6003 miljonit eurot. Väljastatud eluasemelaenude arv oli selle juures 163 000. Nii võime öelda, et keskmine laenujääk oli 36 900 eurot.

Alates 2012. aastast on eluasemelaenude arv järjest suurenenud. Viimase kahe aastaga on laenuturule lisandunud 5200 uut eluasemelaenu, mis teeb kahe aasta juurdekasvuks 3,3%. Eluasemelaenude jääks on samal ajal suurenenud 149 miljoni euro võrra ehk 2,5%.

Nii on vaatamata aktiivsele laenuturule ja uute laenude väljastamisele keskmine eluasemelaenu jääk püsinud üsnagi stabiilsena jäädes isegi 2000 eurot allapoole, kui 2008. aasta tippaegadel.

Keskmise laenujäägi vähenemise või mittekerkimise taga on veel üks põhjus. Vaevaliselt, kuid siiski tõstab pead Eesti väiksemate linnade kinnisvaraturg. Järjest suureneb Tallinnast-Tartust-Narvast-Pärnust väljaspool tehtavate korteritehingute osakaal. Paratamatult on neis piirkondades korterite väärtused madalamad, see nõuab väiksemat tuge pangalt, mis peegeldub keskmises laenujäägis.

laen_20-tagasimaksmisel-olevate-eluasemelaenude-keskmine-jaak-ja-arv

 

Autor: Tõnu Toompark, www.adaur.ee