Trendid kinnisvaraturul: hinnatõus, nutikodude ja stuudiokorterite populaarsuse kasv

Eesti, Läti, Leedu ja Ukraina kinnisvaraturge ootab lähitulevikus kasvav nõudlus nutikodude ja stuudiokorterite järele ning elamispindade ruutmeetrihinna stabiilne tõus, teatas Ukraina turule suunatud kinnisvaraveebi DOM.RIA.com haldav Eesti ettevõte RIA.com Marketplaces OÜ.

OECD statistika põhjal tõusis Eesti eluaseme hinnaindeks alates 2016. aasta algusest 2018. aasta teise kvartali lõpuks 15,9%, Lätis 15,4%, Leedus 14,6% ja Ukrainas 12%. RIA.com Marketplaces OÜ kogutud ja analüüsitud andmete põhjal jätkub ruutmeetrihinna kasv vähemalt 2020. aasta lõpuni, teatas ettevõte.

RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liikme Mykola Zlotnitskyi sõnul on üks põhilisi trende Eesti, Läti, Leedu ja Ukraina kinnisvaraturul nutikodud ja väiksemad, n-ö stuudiokorterid. „Trend algas 2017. aastal ja kogub hoogu. Siiski tuleb märkida, et erinevalt paljudest Ida-Euroopa pealinnadest on kallid korterid Tallinnas endiselt väga populaarsed. Ehituskvaliteet on liikumas tagaplaanile ning tähtsamaks on muutunud lisad: välja arendatud taristu, hooldatud ja kinnine territoorium, parkimiskohad, laste mänguväljakud jne,“ ütleb Zlotnitskyi.

Üha rohkem otsitakse kinnisvara netikuulutuste kaudu. Keskmine ostja otsib vajalikku kinnisvara üle kuu ning külastab kümneid lehekülgi. Seejuures ostjad võrdlevad ja uurivad hindu ning ei külasta mitte ainult kuulutusteportaale, vaid ka ehitusfirmade kodulehekülgi. Inimesed loevad tagasisidet müüjate ja maaklerfirmade kohta. Kui 2015. aastal otsis kinnisvara kohta nutitelefoniga infot 30% inimestest, siis 2018. aastal on see number kasvanud juba üle 50%. 96% inimestest otsis kinnisvarakuulutusi lauaarvuti abil ning 34% kinnisvara soetanutest vaatasid kinnisvaraga seotud videot.

„Ostjad pööravad tähelepanu internetireklaamile. Välireklaam, brošüürid ja ajakirjad on jäänud minevikku ja pole tõhusad. Inimesed soovivad näha midagi ebatavalist ja uut. Näiteks on lehel DOM.RIA.com „kontrollitud korterid“. See tähendab, et kas müüja või ehitaja on palunud sõltumatul eksperdil kinnisvara kontrollida ning seejärel ilmub lehele kuulutuse kõrvale märge„kontrollitud korter“. Klientidele on see suurepärane võimalus leida hea pakkumine aega raiskamata ja saada teada kõik dokumentide ja vormistusega seotud nüansid, mis ekspert on juba üle vaadanud. 360-kraadine ülesvõte objektist võimaldab kinnisvara üle vaadata kodust lahkumata, ent tekitab tunde, nagu oleksite seal käinud,“ ütleb Zlotnitskyi. 

RIA.com Marketplaces OÜ on Eesti ettevõte, mis haldab Ukraina suurimat veebipõhist autoturgu AUTO.RIA.com ja kinnisvaraturgu DOM.RIA.com.