Üks reegel, mida arvestada kodu kütmisel alternatiivsete energiaallikatega

Maasoojus, päikeseenergia ja muud alternatiivsed energiaallikad on üha populaarsemad. Inimesed hindavad keskkonnasõbralikku ja säästlikku alternatiivkütet seda enam, mida kallimaks muutuvad traditsioonilised kütused. Asjatundjad rõhutavad, et oluline on seejuures ka maja välisseinte soojustus.

„Viimastel aastatel on koduehitajatel olnud meeldiv võimalus valida paljude taastuvenergiaallikate vahel – biomass, maasoojus, päikeseenergia. Kõik need aitavad oluliselt vähendada küttekulusid ning on keskkonnasõbralikumad. Laiast valikust leiab igaüks sobivaima ja soodsaima lahenduse,“ nendib ROCKWOOLi müügiesindaja Paul Wells.

Üks keskkonnasõbralikumaid ja kulutõhusamaid taastuvenergiasüsteeme on tema hinnangul õhk-õhk-soojuspump. See innovatiivne süsteem ammutab soojust jahedamast välisõhust ja saadab selle pumba siseossa, kust puhutakse soe õhk siseruumidesse. Wells peab eriti oluliseks, et taolist pumpa on odav ja lihtne paigaldada.

Üha rohkem tuntakse huvi ka keskkonnasõbralike õhk-vesi-soojuspumpade vastu, mis võtavad samuti energiat välisõhust. Sellist pumpa saab kasutada radiaator- või vesipõrandaküttega ja ka sooja tarbevee valmistamiseks.

„Neil pumpadel on üks eriti oluline eelis, nimelt saab neid paigaldada väga erineva suuruse ja planeeringuga hoonetele ning paigalduskohta saab vabalt valida,“ räägib Wells.

Paigaldus on väga lihtne, nagu  õhk-õhk-pumpadel – pole tarvis eraldi projekti ega puurauke, pump ei pea asuma ebamugavas kohas. Mõnele võib õhk-vesi-süsteem tunduda kulukam, kuna see on pisut kallim ja paigalduseks kulub õhk-õhuga võrreldes rohkem aega, kuid spetsialistid rõhutavad, et kulusääst on sellevõrra suurem.

„Investeeringu tasuvusaeg on suhteliselt lühike – tehes täna läbimõeldud otsuse, on küttekulud hiljem palju väiksemad. Ka sooja tarbevee pealt saab kõvasti säästa, võrreldes elektriboileris soojendatud veega. Sooja vett saab pumbaga valmistada kahel erineval moel: integreeritud süsteemis või eraldi kuumaveepaagis. Enamik asjatundjaid soovitavad paagiga lahendust, sest täisintegreeritud süsteem on mõnevõrra kallim. Selle paigaldus on odavam, kuid kõik seadmed tulevad samalt tootjalt ja on seetõttu kallimad,“ selgitab ROCKWOOLi müügiesindaja viimaseid trende.

Selleks, et saada tõeliselt kulu- ja energiasäästlik maja, ei maksa unustada õiget soojustust – täiuslik lahendus on mittepõlev ja vastupidav looduslik materjal. See on eriti tähtis, kuna takistab soojuse liikumist läbi konstruktsioonide.

„Ükskõik kui innovatiivne või energiatõhus on kodu küttesüsteem, parima tulemuse saavutamiseks on majale ikkagi vaja õiget ja kvaliteetset soojustust. See vähendab soojuskadu läbi välisseinte ja lisab siseruumides mõnu ja mugavust. Taastuvaid energiaallikaid ja kivivillast soojusisolatsiooni tasub kindlasti kasutada üheskoos, sellisel juhul on tulemuseks energiatõhus ja keskkonnasõbralik maja,“ ütleb Wells.