1Partner Kinnisvara: Büroopindade üürnike valikuvõimalus suureneb

Tänase büroopindade lühemad ja pikemad trendid näitavad, et pakkumist pigem lisandub, samas on üürnikud ettevaatlikud. Nii suurenevad büroopindade üürnike valikuvõimalused. Eesti majanduse lähinaabritest sõltuv areng ei saa jätkuda positiivsemalt, kui Rootsis, Soomes ja Venemaal, kes on meie suurimad kaubanduspartnerid, analüüsib kontoripindade turgu 1Partner Kommertskinnisvara juhtiv partner Tanel Tarum.

„Tallinna büroode turul on alustatud mitme uue büroohoone arendamisega. Aastatel 2013-2015 lisandus ja lisandub Tallinnasse kokku üle 70 000 ruutmeetri väljaüüritavat büroopinda, mis on igati tähelepanuväärne näitaja,“ kommenteerib Tanel Tarum. „Pakkumine suureneb, kuid nõudlusega ei ole lood sedavõrd head.“

Eesti suurimate kaubanduspartnerite ehk Rootsi, Soome, Venemaa majanduskasvud on nulli lähedal või sootuks miinuses. See avaldab survet majanduskasvu vähenemiseks ka Eestis.

Ebastabiilsust tekitab potentsiaal Vene-Ukraina sõja puhkemiseks ja ettevõtjate teadmatus sellega seonduvate edasiste arengute – näiteks majandussanktsioonide osas. Teadmatus suurendab oluliselt ettevõtjate valmidust teha pikaajalisi investeeringuid.

„Mõni aeg tagasi hoidsime hinge kinni lugedes halbu majandusuudiseid Lõuna-Euroopa riikide kohta. Nüüd aga on üleöö võimalikud aina uued üliteravad majanduslikud ja poliitilised konfliktid. Paremaid ja selgema perspektiiviga aegu ootama jäävad investeeringud kärbivad nii Eesti majanduskasvu, kui vajadust büroopindade järele,“ nendib Tanel Tarum.

„Ebakindluse tulemus on lihtne ja loogiline – kui pakkumine suureneb ja nõudlus on äraootaval seisukohal, siis vakantsused suurenevad. See annab tänastele büroopindade otsijatele parema võimaluse ja parema positsiooni üüripinna otsimiseks ja hiljem tingimuste üle kauplemiseks,“ lisab Tanel Tarum.

Tallinna Kesklinna büroode üürihinnad on kaasaegsetes uutes hoonetes valdavalt 12-14 €/m², vanemates hoonetes 10-13 €/m². Kesklinna läheduses olevate uute büroohoonete hinnatase on 10-13 €/m². Vanemates, kuid siiski hea kvaliteediga hoonetes on äärelinna büroode üürihind 6-10 €/m². Büroode vakantsus Tallinnas on keskmiselt 5-8%.

1Partner Kinnisvara on Eesti üks juhtivatest kinnisvarafirmadest. Ettevõtte põhiteenused on kinnisvara vahendus, -hindamine, ehitamine ning investeeringute juhtimine.