5 põhjust, miks ei tasu osta odavat diivanit

Diivan on suure toa puhul üks olulisemaid mööbliesemeid. See on koht, kuhu peale pikka ja väsitavat tööpäeva maha istuda, televiisorit vaadata või sõpradega pikki tunde juttu ajada ja aega veeta. Seega on hea ja kvaliteetne diivan väga oluline osa kodust. Suure valiku diivaneid leiate siit.

Tihti on diivan üks kallimaid mööblitükke, mida koju soetatakse. Seega tundub diivani pealt kokku hoidmine väga ahvatlev. Toome teieni põhjused, miks ei peaks diivanit soetades säästma ehk miks vältida odavaid diivaneid.

  1. Kvaliteet

Vastavalt hinnale tuleb ka kvaliteet. Eriti kehtib see diivanite puhul, kuna tegemist on suure investeeringuga. Kvaliteetse diivani raam on tehtud metallist, täispuidust või vineerist. Oluline on ka vastupidavate poroloonide kasutamine, mis võiksid olla HR-poroloonid, mis küll lähevad pehmemaks, kuid hoiavad vormi. Paari aasta pärast vajuvad odavamad poroloonid ära. Kvaliteetne diivan kestab üle kümne aasta, kuid odavamad võivad juba peale kaht kasutusaastat lagunema hakata.

Istmepadjad peaksid olema toetatud sik-sak vedrudele. Kummipaelad venivad välja, peale selle on neil oht muutuda liiga pehmeks. Lisaks näeb kvaliteetne diivan juba väljast kvaliteetne- niidi jupid ei narmenda, vildid on korralikult kinnitatud jalgade alla. Diivanipadjad on mõlemalt poolt ühesugused, kanga all puuduvad tühjad kohad ja muhud.

  1. Mugavus

Heal ja mugaval diivanil istutakse palju, mistõttu saab ta palju kasutust. See aga tähendab, et koormust saavad ka vedrud ja poroloon. Juhul, kui istute uuel diivanil ja tunnete vedrusid, on mõne kuu pärast olukord ilmselt veelgi hullem. Selle põhjustab liiga õhuke poroloonikiht. Istumisel ei tohiks diivan põrgata, vaid peaks olema võimeline hajutama keharaskust.

Siiski on diivani mugavus suhteline, sest raske on leida diivanit, millel oleks kõigil mugav istuda. Diivan ja ka muu istemööbel peaks olema ergonoomiline. See aga sõltub lisaks konstruktsioonile ka inimese keha kujust. Oluline on seejuures istme kõrgus, sügavus, pehmus ja kaldenurk ning seljatoel oleva kaldenurga omavaheline suhe. Hästi pehme diivani puhul tuleb arvestada, et hiljem sealt juba väga lihtsalt püsti ei saa. Kõik pehme läheb aja jooksul veelgi pehmemaks.

Odaval diivanil võib olla liiga kõva istumisalune. Juhul, kui istute ja tunnete, et alguses on pehme ja seejärel tuleb kõva ja tugev materjal, on see märk halvasti konstrueeritud ja odavast mööblist.

Tasub teha kindlaks, kas eelistate pehmemat või jäigemat mööblit. Samuti tuleks mõelda, kas eelistate suure istumissügavusega diivanit selleks, et mõnusalt lebotada või kitsast diivanit, millel on istumine püstisem. Korralikul diivanil on alaselja toestus, lisaks on istumise osa veidi seljatoe poole kaldu.

  1. Materjal

Kvaliteetsed kangad on vastupidavad kulumise suhtes. Peale selle hülgavad nad mustust ja on kergesti puhastatavad. Kvaliteetseks materjaliks võib olla näiteks pehme samet. Kangast valides on mõistlik jälgida koostist ja kuluvusnäitajat, mis tehakse kindlaks Martindale testiga. Selle tulemus võiks kodukasutuse jaoks olla vähemalt 40000.

Kõige õrnemaks peetakse puuvillaseid kangaid. Segu- ja akrüülkangad lähevad pigem topiliseks. Kõige vastupidavamad ja lihtsalt hooldatavad on polüestrist tehtud kangad.

Üheks levinud lahenduseks eriti laste ja loomadega peredes on nahkdiivan. Tegemist on investeeringuga, mis tasub ennast ära, eriti veel juhul kui võtta naturaalsest nahast diivan. Kunstnahk võib olla huvitav soodsa hinna tõttu, kuid seejuures osutuda ebakvaliteetseks. Nahkdiivani kasuks räägib ka lihtne hooldus- piisab ainult sellest, et käite lapiga üle. Samas tekstiili puhtaks saamine nõuab rohkem tööd ja vaeva.

  1. Disain

Vähetähtis komponent ei ole see, milline diivan välja näeb ehk disain. Tihti kiputakse valima diivanit selle järgi, milline ta välja näeb ehk kuidas ta ülejäänud ruumi ja keskkonnaga võiks sobituda. Heal ja kvaliteetsel diivanil on õiged proportsioonid, ilus vorm ja unikaalne disain. Läbimõeldud kujundus näitab, et on uuritud erinevaid lahendusi ja prototüüpe. Selle eesmärgiks on luua just selline tulemus, mis oleks nii kaasaegne kui ka samas ajatu.

Ideaalne diivan on mugav, kuid samas ka kena vaadata. Ajatu disainiga diivani eeliseks on kindlasti see, et ta kestab pikka aega ja on väärt renoveerimist, olles seega keskkonnasõbralikumad.

Diivani teevad näiliselt kõrgemaks kõrged jalad. Paistev põrandapind teeb ruumi optiliselt avaramaks. Populaarseteks värvideks on naturaalvalge, hall ja soliidne sinine.

  1. Kaal

Kuigi transportimise mõttes võib raske diivan tunduda tülikas, näitab see hoopis kvaliteeti. Odavamad diivanid on tehtud kergetest materjalidest, mistõttu ei pruugi nad pikki aastaid vastu pidada. Istmepatjades kasutatakse porolooni, mille raskuse määrab tihedus. Suurem tihedus tähendab pikemat eluiga.

Samuti moodustab suure osa diivanist karkass. See on diivani jäik tuumik, mis hakkab järele andma, kui hoitakse materjali pealt kokku. Nii tekib diivani kiire lagunemine. Seejuures on oluline, et karkass ja kate vananeksid üheaegselt, sest ainult katte vahetamine pole kuigi mõistlik valik.

Leidke endale sobiv diivan Kaup24.ee veebipoest!