Büroopindade turg saab taas jalad alla

Tänane büroopindade turg on majanduse elavnemise tõttu selgelt tõusnud uuele elule. Olemasolevad pinnad on täitumas, alustatud on vaid väga üksikute uute büroohoonete rajamisega. Vaikselt kasvava nõudluse tingimustes ei ole keeruline prognoosida A-klassi büroopindadele aastast hinnatõusu 5-15 protsendi suurusjärgus.

Majanduskriisi esimene laine on üle Eesti rullunud ja muutunud möödanikuks. Nüüdsest paistab ettevõtete aktiivsus olema suurest ehmatusest üle saanud. Ettevõtted teevad taas investeeringuid, et suurendada tootmisvõimsust; tekivad uued ärid; julgemad on olemasolevaid ruumide ressursse ammendamas ja mõtlevad laienemisplaanidele… See kõik nõuab täiendavat büroopinda.

Kunagised tühjad büroopinnad on täna täis rõõmsat sagimist, vakantsused on normaaliseerunud. Nii näiteks oleme Technopolis Ülemiste vakantsuse hoidnud 5% suurusjärgus. See annab vajadusel võimaluse pindade vahel manööverdamiseks ja ettevõtete liikumiseks.

Ukse taha oleme pidanud jätma mitmeid üürnike, kellele täna sobivat pinda pakkuda ei ole. Üks tänastest vähestest büroohoonete arendustest ongi Technopolis Ülemistesse rajatav Lõõtsa 8, kuhu tuleb 24 000 m² uhiuut büroopinda. Täna on nurgakivi saamas selle kompleksi esimene etapp, kus pinda on 7000 m².

Sobivate pindade puudumise tõttu üürnike uste taha jäämine on tänase Tallinna terviklik probleem. Uute pindade turule tulemine võtab aega ja survestab hindu liikuma ülespoole. Hindade tõusu soodustab üldine hinnatasemete tõus kõikides majandussektorites.

Samuti on oluliselt kallinemas uute büroohoonete ehitushinnad. Hindade tõusu soosib ka fakt, et tänane büroode hinnatase on veel mõjutatud majanduskriisi ajal allalastud hindadest ehk on ebamõistlikult madalal tasemel. See tähendab, et olukorra normaliseerumise nimel peavad hinnad allasurutud tasemelt ülespoole liikuma.

Raske on uskuda, et büroode üürihinnad jäävad kriisiaja tasemele. Üldist hinnatõusufooni arvestades võib büroode hinnatõusuks prognoosida aastases perspektiivis 5-15%.

Masu ajal konkureerisid büroodekompleksid selles, kes teenib madalale surutud üürihindade tingimustes vähem kahjumit. Täna on üldine majanduskeskkond Eestis taas end jalgele upitamas. See tähendab büroopindade jaoks nõudluse kasvu ja majanduspendli liikumist tagasi normaalsuse suunas. Elu paratamatusena tähendab normaalsusesse tagasi jõudmine allasurutud hindade vähemalt mõningast tõusu.

Gert Jostov
Tehcnopolis Ülemiste AS juhatuse esimees

Gert Jostov, Technopolis Ülemiste: Büroopindade turg saab taas jalad alla

Büroopindade vakantsus