Eesti kinnisvara hind on tõusuprotsendilt maailma kolme esimese hulgas

Mardi-MajadKnigt Franki ülemaailmne hoonete hinna indeks näitab, et Eesti kinnisvara hind on tõusuprotsendilt maailma kolme esimese paiga seas. Võimsate gigantide Dubai ja Hiina järel, kirjutab CNBC.

Eesti ei ole mitte esimest korda selles tabelis eesotsas. Näiteks 2011. aastal oldi Brasiilia järel teised, aga aasta enne seda 40% kukkumisega lausa 47..

Raporti järgi on aastaga Eestis hoonete hinnad tõusnud 16,2%, Dubai on ülekaalukalt liider 27,7 protsendiga. Eesti on eesotsas nii kuue viimase kui ka 3 viimase kuu arvestuses, samas kui suuremad tegijad jäävad meist viimase näitaja osas juba maha. Kolmel viimasel kuul on meist ees olnud vaid Leedu.

Knight Franki analüütikute sõnul on tihti aasta alguses hinnad tagasihoidlikuma kasvuga ning aasta viimases kvartalis on numbrid tavapärasest kõrgemad. Siis jooksevad ostjad kinnisvarale tormi, kuna olulised maksumuudatused toimuvad tihti aasta alguses ning enne soovitakse tehing ära teha.

„Me ootame, et indeks kasvab juba teises kvartalis,” ütles analüütik Nicholas Holt.

Knight Franki analüüs jälgib 54 riiki.  Nende seas oli ka riike, kus kinnisvarahinnad kukkusid. Euroopas on nendeks näiteks Horvaatia, Küpros ja Kreeka. Knight Franki globaalse hoonete hinna indeksi “Global House Price Index” näitab võrdlevalt erinevate kinnisvaraturgude tulusust.

Vaata rohkem infot ja hinnavõrdluse tabelit siin >

Allikas: ärileht.ee