Elamispindade pakkumisi on aastaga jäänud 10% vähemaks

Eesti elamnispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on viimastel kuudel näidanud suundumust languse poole. Aastataguse ajaga võrreldes on indeks nüüd juba isegi 3% allpool. Ja seda isegi vaatamata asjaolule, et Tallinnas-Tartus on pakkumishinnad selgelt tõusmas.

Pakkumishindade languse kõrval on languses ka pakkumiste arv. Üheks pakkumiste arvu vähenemise põhjuseks on kindlasti üliaktiivne kinnisvaraturg. Elamispindade tehinguid on kogu 2012. aasta jooksul tehtud jõuliselt palju ning ka viimased kuud ei ole turuaktiivsuse vähenemist näidanud.

Nii on täna portaalis KV.EE 18 328 elamispindade pakkumist aastataguse 20 333 pakkumise vastu. See teeb aastaseks pakkumiste arvu vähenemiseks 10%.

Suur tehingute arv aktiivsel turul on tegur, mis lühendab pakkumiste portaalis püsimise aega. Osad kinnisvaramüüjad võivad teha koguni otsuse panna müügipakkumine ainult ühte portaali.

Osalt on pakkumiste vähenemise põhjuseks ka talvine aeg, mis aastast-aastasse on olnud periood, kus pakkumisi vähemaks jääb. Inimesed soovivad härdal jõuluajal tegeleda pigem mandariinide ja kingituste jahtimisega. Kinnisvara müümine ja ostmine jäetakse uude aastasse.

Uuelt aastalt võiks järjekindlalt oodata KV.EE indeksi tõususuunda pöördumist. Olen seda prognoosi juba aastaid teinud, kuid indeks on endiselt püsinud visalt 60 punkti lähedal.

Suuremate tõmbekeskuste ek Tallinna ja Tartu kinnisvaraturud on juba kolm aastat liikunud nii hindade kui turuaktiivsuse osas tõususuunas. Nüüd võiks ükskord juba muu Eesti ka nende trendidega kaasa tulla.

Pakkumiste arvu osas on raskem prognoose teha. Hetkel on raske ette näha olulisi tegureid, mis peaksid pakkumiste arvu oluliselt ühes või teises suunas liigutama.

Kinnisvaratehingute osas ootaks endiselt aktiivset kinnisvaraturgu. Küll ei maksa liialt oodata endises tempos jätkuvat tehingute arvu kasvu. Kui 2013. aastal saab elamispindade tehinguid olema käesoleva aastaga võrdväärselt, siis on hea seegi.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks