Euro ei ole kinnisvara pakkumishinda tõstnud

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks ei ole vaatamata kiirele inflatsioonile muudes sektorites ja vaatamata saabunud eurole siiski selgele tõusule asunud.

KV.EE indeks näitas eilse seisuga 61,9 punkti taset, mis on aastatagusest napid 3% madalamal.

Indeksi püsimine samal tasemel näitab, et kinnisvaramüüjad ei ole massiliselt kaasa läinud kardetud hindade ülespoole ümardamisega.

Nii võimegi tänase teadmise juures väita, et kaks ja pool nädalat tagasi saabunud eurol ei ole kinnisvaraturule vähemalt hinna osas olulist mõju olnud.

Nii nagu pakkumishindade puhul ei paista ka pakkumiste arvuga viimaste nädalate jooksul midagi erilist juhtunud olevat.

Portaali KV.EE on lisandunud üksikuid pakkumisi ning nende koguarv on nüüdseks kasvanud 18 879 pakkumiseni. Muutused on olnud ses osas väikesemahulised ning seega pole siingi euro kinnisvaraturule olulist mõju avaldanud.

Väga esialgsele tehingustatistikale tuginedes võib öelda, et jaanuarikuised korteritehingud on tehtud nii Tallinnas kui Eestis eelmisest aastast ja eelmisest kuust kõrgemal hinnatasemel.

Need on siiski väga esialgsed ja napid andmed. Eks euro võimalik sügavam mõju tehingute arvule, pakkumiste arvule ja tehinguhindadele paista paremini välja alles kuu või kahe pärast.

Kokkuvõtteks võimegi täna raporteerida, et euro saabumine ei ole esialgse kokkuvõtte järgi Eesti kinnisvaraturule lühiajalises perspektiivis olulisi muudatusi toonud.

Lähemalt vaata, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks 17.01.2011