KV.EE: Paanikas olevaid kinnisvaramüüjaid pakkumise poolel ei ole

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade müügipakkumiste keskmise hinna liikumissuunda kajastav KV.EE Indeks näitab 177,3 punkti ehk eelmisest aastast 24% rohkem. Kuu aja tagusega võrreldes on hinnaindeks 1,5% allpool. Elamispindade müügipakkumiste indeks, mis on 52,8 punkti peal on aastatagusest 43% kõrgemal, kuid kuutagusest 8,2% allpool.

Pakkumishinnad on jäänud paigale

Eesti elamispindade pakkumiste keskmised hinnad käisid 2023. a alguses ära tipus ja on sellest õige pisut allapoole tulnud. See tähendab, et kinnisvaramüüjad on kuulutustes kuvatavaid hindu väga vähe allapoole korrigeerinud.

Minevikukogemused näitavad, et kinnisvaramüüjad on keerulistel aegadel kuulutustes olevate müügihindade langetamisel üsna paindumatud. Paindlikkust hindade osas näidatakse üles tõsise ostuhuvilisega tehingu tegemise üle läbi rääkides.

Nii on müügipakkumiste ja tehinguhindade vahe alates 2022. a sügisest suurenenud.

Kas elamispindade pakkumisi tuleb jälle juure?

2021. a lõpus ja 2022. a alguses oli tõeline elamispindade pakkumiste puudujääk, mis ajas hindu kiirelt üles. Alates 2022. a algusest hakkas aeglustuva müügi tõttu müügipakkumisi kinnisvaraportaali KV.EE vaikselt-vaikselt juurde tulema.

Pakkumiste arvu tipp oli 2022. a sügisel ja talve hakul, mille järel hakkas müügipakkumisi vähemaks jääma. Viimase kuu-kahe jooksul on pakkumiste arv väga napil määral jälle kasvanud.

Surve hindadele jääb

Pakkumiste arvu vähenemine leevendab kinnisvaramüüjate vahel konkurentsi ja võtaks survet hindadelt vähemaks. Pakkumiste arvu kasv jälle sunniks kinnisvaramüüjaid müügitehinguni jõudmise nimel rohkem pingutama, mh pakkuma ostjatele peibutuseks hinnasoodustusi. Hetkel ei ole selget trendi, kuhu suunas müügipakkumiste arv kinnisvaraportaalis KV.EE liikuda kavatseb.

Isegi pakkumiste arvu püsimine praegusel tasemel jätab tõsise surve nii pakkumiste kui tehingute hindadele, sest müügitehingute arv on kokku kuivanud.

Surve hindadele tähendab juba asetleidva hinnalanguse jätku. See siiski ei tähenda hindade pooleks kukkumist, sest paanikas olevaid kinnisvaramüüjaid pakkumise poolel ei ole.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.