KV.EE: Korterite hinnapõhi ei ole liiga kaugel

Kinnisvaraportaal KV.EEEesti elamispindade turule suunda andev Tallinna korteriturg on näinud hindade allapoole tulemist. Samas on kinnisvaraportaalis KV.EE korterite müügipakkumisi vähemaks jäänud. Tänase kinnisvaraturu suur küsimus on, kui kaua ja kui sügavat hinnalangust näeme, analüüsis elamispindade sektori arenguid kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Tallinna korterite ostu-müügitehingute hinnad ja müügipakkumiste hinnad kinnisvaraportaalis KV.EE on eelmise aasta keskpaiga tiputasemest tulnud allapoole. Statistika seda liiga hästi ei peegelda, kuid samaväärse korteri väärtus on vähenenud tagasihoidliku 5-10% võrra.

„Elamispindade hinnad on allapoole tulnud majanduskeskkonnast tulenevatel põhjustel ehk eelkõige majanduslangusest, madalast tarbijakindlusest, kõrgest intressimäärast ja koduostjate madalale kukkunud ostujõust lähtuvalt. Kõige olulisem hinnalanguse tegur on olnud 2020.-2022. a liiga kiiresti ja liiga kõrgele lennanud hinnad,“ väitis Tarvo Teslon. „Nüüd on neil samadel põhjustel hinnad korrigeerumas allapoole, kus hinnatase oleks ostjatele enam vastuvõetav.“

2008. a alanud finantskriisi järel kukkus Tallinna korteritehingute keskmine hind kriisieelse aja tipuga võrreldes poole peale. Seekord sedavõrd suurt hinnalangust ootama ei peaks, sest kinnisvaraturul on küll probleemid, kuid mitte sellise mastaabiga nagu toona.

„2007.-2009. a viisid kinnisvarahinnad langusesse paanikas kinnisvaramüüjad, kel oli vaja vara maha müüa mistahes hinnaga. Sellised kinnisvaramüüjaid oli palju ja nii kukkusid hinnad kuudega. Kui ostjad isegi oleksid tahtnud kinnisvara soetada, seadis uute eluasemelaenude väljastamise peatamine neile olulised piirid,“ meenutas Tarvo Teslon. „Täna näeme, et korterite müügipakkumiste arv kinnisvaraportaalis KV.EE on juba teist kuud järjest vähenemas ehk hädasolevaid kinnisvaramüüjaid ei ole. Paanikas müüjatest pole põhjust rääkidagi. Samuti on müügipakkumiste arv ajaloolisest keskmisest pakkumiste tasemest märksa madalamal. Seega on müügisurvet kinnisvaramüüjate poolel oluliselt vähem.“

Kui kinnisvaramüüjatel näiteks laenuandjate poolt välist survet peal ei ole, lepivad kinnisvaramüüjad enamasti madalama hinna asemel pikema müügiperioodiga. Kinnisvaramüüjad peavad tehinguni jõudmise nimel siiski mõningaid allahindlusi või soodustusi pakkuma. Väike kauplemisruum on igas hinnas.

„Majandusprognoosid lubavad, et ärielu võiks uuest tempokamalt käima aasta teises pooles. See tähendab, et tõsine surve elamispindade hindadele ja hinnalangus jätkuvad, kuid üsnagi tõenäoliselt mitte suuremas määras, kui on olnud senine hinnalangus,“ prognoosis Tarvo Teslon. „Majanduse uus start sügisel annab põhjust arvata, et korterite hinnad jõuavad sügiseks põhja, et sealt juba vaevu ja vaikselt ülespoole liikuma hakata. Aasta lõpus hinnad on üsna tõenäoliselt pisut kõrgemal kui 2023. a madalaim punkt,“ oli Tarvo Teslon lootusrikas.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE