KV.EE: Korterite hinnatõus ei ole jätkusuutlik

Kinnisvaraportaal KV.EETallinna korterite hinnad on rallinud liiga kiiresti ja liiga kõrgele. Korterite aastane hinnatõus on 30% lähedal. Selline hinnatõus ei saa olla jätkusuutlik. Mida kauem näeme hinnatõusu jätku, seda tõenäolisemaks muutub liiga kiirele kasvule järgneb korrigeeriv hinnalangus, hoiatab kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Tallinna korterite pakkumishind ületas kinnisvaraportaalis KV.EE 3000 €/m² piiri 2022. a alguses. Korterite tehinguhinnad, mis on tavapäraselt pakkumiste hindadest pisut allpool, on 3000-eurose hinnapiiriga kohe-kohe kohtumas.

„Korterite hinnatõusumäär ei ole aktiivse sõjategevuse puhkemise, energia kordades kallinemise, majanduskasvu langusesse pöördumise ja laenude kallinemise valguses mitte aeglustunud, vaid sootuks kiirenenud,“ tõdes Tarvo Teslon.

Korterite hinnatõusu tagamaa on korterite defitsiit, ehitusmaterjalide kallinemine, aga ka üldine inflatsiooniline keskkond, mis väljendub muuhulgas kinnisvara kallinemises.

„Rahatrükk ja intressimäära jõuga all hoidmine olid mõlemad tegevused, mille eesmärk oli leida üles Euroopa kadunud inflatsioon. Nüüd on inflatsioonitulv paisu tagant valla pääsenud ja keskpank on inflatsiooni üle kontrolli kaotanud. Olukorda ei tee lihtsamaks Lõuna-Euroopa riikide suur võlakoormus ega sõjaolukord Ukrainas. Siiski on rahatrükk lõpetamisel ehk laenuraha pakkumine võiks hakata vähenema. Samuti läheb laenamine null-protsendi piiriga flirtiva euribori tõttu kallimaks ja seeläbi keerukamaks,“ analüüsis Tarvo Teslon.

Majanduskeskkonna halvenemine ja elamispindade turu taustsüsteem on halvenemas. Tööpuuduse määr on kasvamas, energiahindade ja igapäevaste kulude kallinemine jätavad vähem võimalust suurte ostude, sh kinnisvara soetamise peale mõelda.

„Sellises keskkonnas peab kinnisvara hinnatrall tempo maha võtma. Mida kiiremini hinnatõus peatub, seda parem on. Senine mitmekümneprotsendiline hinnatõus ei saa olla jätkusuutlik. Kui hinnatõus peaks jätkuma, näeme seni kallinenud vara üle rõõmu tundvate kinnisvaraomanike silmisse ilmuvaid pisaraid, kui hinnad langusesse pöörduvad. Mida rohkem hinnad edasi kerkivad, seda suuremaks muutub hinnalanguse tõenäosus,“ tegi Tarvo Teslon järeldused.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE