Korterite hinnatõus peab hoo maha võtma

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade liiga kiireks muutunud hinnatõus peab hoo maha võtma – mida varem, seda parem. Osalt hakkab tormakat hindade kerkimist pidurdama ostujõud. Teisalt pöördub varasem ülisoodne majanduskeskkond kinnisvaraturu kahjuks, prognoosis kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Elamispindade hinnad on viimaste aastate jooksul järjest kiirenevas tempos. Tallinna korterite eest küsitakse kinnisvaraportaalis KV.EE aastatagusest 30% kõrgemat hinda. Tallinna korterite tehinguhinnad on maa-ameti andmetel samuti eelmisest aastast 25-35% ülevalpool.

„Sellist hinnatõusu määra tuleb nimetada ülikõrgeks. Kodude hindade palkadest kiirem kerkimine vähendab koduostjate ostujõudu, sest võimalik kodulaenu igakuine makse moodustab sissetulekust järjest suurema osakaalu. Nii peab isegi palgatõusu järel tõdema, et kinnisvara on kallinenud kordades kiiremini, ehk koduost tuleb edasi lükata või sootuks ära jätta,“ analüüsis olukorda Tarvo Teslon.

Varasem soodne majanduskeskkond on Venemaa Ukrainas alustatud agressiooni tõttu samuti pöördunud negatiivsuse suunas. Analüütikud ootavad tänavuseks minimaalset majanduskasvu kui mitte langust. Ettevõtete kindlustunne väheneb ja tööpuuduse määr on vaikselt kasvamas.

Kõiki räsib kõrge inflatsioonimäär, mis hammustab rahakoti sisust järjest suurema tüki. Inflatsioonitondi kõrval näeme Euroopas kõndimas intressimäärade kerkimise ohtu.

„Varasem Euroopa Keskpanga orkestreeritud rahatrükk ja intressimäärade miinuses hoidmine on olnud kinnisvaraturule tugev doping. Nüüd on see lõbus pidu otsa saamas ja varasem kinnisvaraturgu soosinud keskkond on jõudmas peojärgsesse peavaluhommikusse,“ leidis Tarvo Teslon.

„Koduostjatel jääb rekordilise inflatsiooni ja kinnisvara kiire kallinemise tõttu ostujõudu oluliselt vähemaks. Selle tulemus on tehingute arvu paratamatu vähenemine. Vähem tehinguid tähendab hinnatõususurve vastupidiseks pöördumist. Kõrge inflatsiooniga keskkonnas esmalt kinnisvarahindade langust prognoosima ei peaks, kuid hinnatõusu senise hüperkiire tempo aeglustumine juba 2022. aastal on igati asjakohane ootus,“ ennustas Tarvo Teslon.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE