FOTO JA VIDEO: Raadi endisest lennuvälja piirkonnast saab looduskeskne linnak

Molumba

Kinnisvaraarendaja Reterra Estate koostöös Tartu Vallavalitsusega korraldasid Raadi alevis asuvate Rannaste, Kingu, Nuka ja Variku maa-alade planeeringuvõistluse, mille võitis arhitektuuribüroo Molumba. Võidukavandi kontseptsiooni järgi tekib Raadile nutika arhitektuuriga looduskeskne linnak, kus jagub ruumi inimestele, loomadele, lindudele, putukatele ja taimedele. 

Reterra Estate juhatuse esimees Reigo Randmetsa sõnul on ettevõte Raadi piirkonnas uusi kodusid arendanud ja ehitanud juba üle viie aasta. 2021. aasta lõpus valmis ca 250 uut kodu Raadiraja tänaval, millele on lisandumas peagi ligi sada korterit Kaupmehe tänaval ja juba mõne aasta pärast paarsada korterit Ermi tänaval. 

„Oleme Tartu vallas tugevalt kanda kinnitanud ja jätkame ERM´i lähiümbruses arendamist ka aastate pärast rajades Raadi Looduspargi kõrvale paarikümne hektari suurusele maa-alale tervikliku elurajooni, mis lisaks kaasaegsele arhitektuurile hakkab jälgima keskkonnahoiu ja jätkusuutlikkuse põhimõtteid. Hetkel käivad ette valmistused koos arhitektide ja Tartu vallaga detailplaneeringu menetluse alustamiseks ja loodame veel selle aasta sees jõuda planeeringu algatamiseni,“ lisas Randmets. 

Uue elukvartali üheks tugevuseks on kindlasti looduslähedane asukoht kohe Tartu linna külje all. Tartu kesklinn asub kõigest mõne kilomeetri kaugusel ja meie eesmärk on planeeringuprotsessi käigus leida võimalus kuidas uus elurajoon ühendada kesklinnaga. Tahame elanikule pakkuda mugavat võimalust jala või jalgrattaga liiklemiseks ning soovime anda panuse säästvate liikumisviiside osakaalu suurendamiseks Tartu lähiümbruses.

Võrreldes teiste piirkonnas arendatavate keskustega on Rannaste piirkonda planeeritud uue linnaku suureks eeliseks selle lähedus Tartu linnale, mis ise samuti areneb ja laieneb just Raadi poole ning saab uuea linnakuga ühendatud läbi ühise looduskaitseala.   

Tartu vallavanem Jarno Laur kiitis, et järjest enam valmistatakse Raadil uusi arendusi ette tervikvaates, kaasates planeeringu- või arhitektuurivõistluse kaudu parimad Eesti arhitektid. „Juba kavandamise algfaasis mõeldakse elamute kõrval läbi ka sotsiaalne taristu, äripinnad, rekreatsioonialad. See on oluline ka Rannaste planeeringu puhul, kuna antud ala lahendus annab juhtnöörid ka tulevikus naaberalade planeerimisele,“ lisas Jarno Laur. 

 „Võistluse võitja Molumba OÜ arhitektide poolt loodud linnaehitusliku visiooni tugevus on ala läbiv selge avaliku roheruumi telg, kus ääres ja sees on äri- ja ühiskondliku funktsiooniga hooned. Kavandatud korterelamud on jaotatud selgesti eristatavaks neljaks grupiks, iga korterelamute grupp moodustab omaette rakukese, mille äärealal kulgeb avalik tänavaruum ja tuumalal turvaline roheline hooviala,“ kommenteeris Tartu vallaarhitekt Egle Nõmmoja.

 

Võidukavandi „Kes aias?“ loomisel lähtusid Molumba arhitektid jätkusuutliku keskkonna põhimõtetest ning Ebenzer Howardi aedlinna kontseptsiooni tänapäevasest tõlgendusest, kus arendusala põimib nii maa- kui linnakeskkonna kvaliteete. 

Nii on uude linnakusse kavandatud autovabad piirkonnad, süsinikneutraalsed hooned, päikesepaneelid, liikumisanduritega valgustus, kogukondlik prügi sorteerimine ja komposteerimine, kogukonnaaiad, targa linna lahendused, elupaikade loomine loomadele, lindudele, putukatele ja taimedele, olemasolevate ehitiste ja maastike taaskasutus, samuti on iga hoonekvartali keskmesse oma tiik, mis toimib loodusliku sademevee reservuaarina.

„Planeeringu idee rõhutab loodava elukeskkonna sujuvat integreerumist Raadi looduskaitsealaga, samas ka maksimaalselt säilitades piirkonnas paiknevaid nõukogude sõjaväe poolt loodud künklikke maastikuvorme ja välja kujunenud looduskeskkonda. Asudes peaaegu linnas, loob planeeritavat ala ümbritsev looduskaitseala tunde üsna totaalselt looduskeskkonnas elamisest ning planeeringulahenduse idee on seda metsikut tunnet võimalikult palju säilitada,“ kommenteeris planeeringu üks autoreid, Molumba arhitekt Johan Tali.  

„Kes aias?“ planeeringu autorid on Molumba arhitektid Johan Tali, Karli Luik, Heidi Urb ning Harri Kaplan.

Reterra Estate OÜ on kodumaisel kapitalil põhinev kinnisvara arenduse ja investeerimisega tegelev ettevõte. Firma peamised investeeringud on suunatud ärikinnisvara ja elukondliku kinnisvara arendusprojektidele Tallinnas, Tartus ja Riias

Rannaste planeeringu visuaalidega saab tutvuda siin

Rannaste planeeringu videotuuri leiab siit