Kas sektsioonkapil on kohta kaasaegses korteris?

Mõnikümmend aastat tagasi võis peaaegu igas Eesti kodus näha ühte mööblieset – üle kõige troonivat massiivset sektsioonkappi. Nõukogude aja jäänukina asuti ühel hetkel neid hoogsalt kodudest eemaldama ning sektsioonkapid asusid kaduma ühtviisi nii korteritest kui majadest.

Sisekujunduse trendid tulevad aga reeglina ringiga tagasi ning nüüd on asutud tasapisi uuesti mõtlema ja küsima, kas sektsioonid võiks siiski sobida ka kaasaegsetesse korteritesse.

Lühike vastus on „Jah“, ent tegelikult tuleb seda pisut laiemalt vaadata. Lihtsalt olemasoleva, eaka ja pruuni sektsioonkapi uude korterisse ümbertõstmine võib anda tulemuseks liigse kontrasti – sel kujul erinevates stiilides mööblieseme ja ruumikujunduse kombineerimine ei pruugi hästi sobida.

Mõnes korteris võib see tõesti hea retro iseloomuga lahendus olla, pakkudes suurepärast kontrasti muu mööbliga, kuid reeglina ei sobi vana kapi koju toomine uhiuue kodu sisekujundusega.

Õige kapp aitab teha ruumi avaramaks

Õnneks ei pea aga tänapäeva korteriomanikud leppima enam vaid vanemate ja vanavanemate ajast pärit ühe sektsioonkapi mudeliga, vaid valik on isegi üllatavalt lai. Õigest materjalist ja disainiga sektsioonkapp ei mõju kunagi kohmakana ega pealetükkivana.

Muidugi see tähendab, et valikuks tuleb aega võtta. Kappide sirvimine e-poes võib anda küllaltki hea ülevaate turul olevatest valikutest. Valikutega tutvumise järel on ka selgem, mida pakutakse ning, mida sa ise ootad kapilt mida sa oma kodus näha tahaksid.

Mitmel moel on sektsioonkapp isegi kaasaegsesse korterisse kõige parem valik. Võib küll jääda mulje, et sektsioonkapp võtab lihtsalt tohutult ruumi ning muudab kogu toa väiksemaks, kuid sellel on siiski mitmeid varjatud võimalusi, tehes lihtsa mööblieseme tõeliselt funktsionaalseks leiutiseks.

Esmalt muidugi ruumi säästmine. Mitme väikese kapikese asemel, mille vahel laveerida, võib ühte sektsioonkappi ära mahutada nii kogu pere raamatuvaru, voodipesu, lauanõud, meediakeskuse kui ka muu pudi-padi. Kõrgusesse kasvav sektsioonkapp jätab vaba ruumi nii teistele pindadele kui ka tuppa üleüldiselt, aidates ka kõige väiksemal korteril tuua esile selle avara planeeringu parimas vormis.

Väiksemasse korterisse eelista õhulisemat kappi

Näiteks tasub eelistada sektsioonkappe, millel on kas avariiulid või siinidel libisevad uksed. See tähendab, et ka avatud uksega sektsioonkapp ei võta enda alla lisaruumi. Disaini osas tasub eelistada klaasi ja pigem õrna välimust, et kapp liialt teiste mööbliesimete vahel domineerima ei hakkaks.

Sektsioonkapp kui üks kodu visiitkaartidest

Samal ajal on sektsioonkapisl riiulitel ja klaasuste taga nähtavad esemed visiitkaardiks ka sellest, mida selle kodu elanikud väärtustavad.

Ideaalne variant selliseks puhuks on näiteks sektsioonid klaasustega, kuhu sobivad nii väärtuslikud raamatud, pulmadeks saadud serviis kui ka võistlustelt kojutoodud medalid ja karikad.

Lisaks sellele, et ei pea muretsema riiulilt põrandale kukkuvate asjade pärast, on ka koristamist hulga vähem. Avariiulitest erinevalt ei korja uste taga olevad riiulid niivõrd palju tolmu.

Õige seina äärde paigutatud sektsioonkapp ei ole ka päevavalgusel ees, nii et päikesest saab maksimumi võtta isegi Eesti pimedate talvede ajal.

Paigutades sektsioonkapi aga keset tuba, saab lihtsalt tekitada ühest toast praktiliselt kaks tuba. Kuigi selline toa osa eraldamine ei ole täiuslik, siis kui korteris on vaja luua eraldi väike toake lapsele või toa osa näiteks töötegemiseks, võib sektsioonkapist piisata. Kõrge kapp aitab luua toa osadesse privaatsuse ilma remonttöödeta.

Minnes tagasi pealkirjas esitatud küsimuse juurde, siis lühike vastus on endiselt „Jah“. Mõnikord on sektsioonkapp ka kaasaegsesse korterisse parim valik.

Kõik vajaliku elutoa sisustamiseks leiad Kaup24.ee e-poest.