KV.EE: Elamispindade pakkumishinnad suurenevad pakkumiste arvu kasvu kiuste

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks jätkab sirgjoonelist tõusu. Tänaseks on indeks kerkinud 72,6 punkti tasemele. See teeb aastaseks kasvuks 17,1%. Viimase kolme kuuga on KV.EE Indeks kerkinud 5,8%.

KV.EE Indeksi tõusu taga on mitmed tegurid. Osalt ajab indeksit tõussuunas kerkinud kinnisvaratehingute hind. Kõrgemad tehinguhinnad loovad kinnisvaramüüjates optimismi, mis paneb viimaseid omakorda pakkumishindu kergitama.

Teise olulise tegurina on KV.EE Indeksi tõusu taga uute korterite pakkumise suurenemine. Lisanduv uute ehk keskmisest turutasemest kallimate korterite arv kergitab arvestuslikku keskmist pakkumishinda.

Pakkumisi lisandub ka teiseselt turult

Korterite pakkumiste arvu ei kergita mitte ainult uute arendusprojektide lisandumine. Pakkumisse tuleb juurde ka teisese turu kortereid, kus kõrgele kerkinud hind ja ähvardavad noodid turu pöördumisest panevad inimesi mõtlema turu tipust müümise mõtteid. Aastaga on portaal KV.EE pakkumiste arvu indeks kasvanud 5,2%, kuid viimase kuue kuuga isegi 19%.

Lähituleviku elamispindade turu suundumusi mõjutavadki mitmed olulised tegurid. Kindlasti on nende seas oluline pakkumiste arvu kasv, mis vähendab nõudluse survet hindadele.

Ära siiski ei tohi unustada, et intressimäär on väga madal ja keskmine palk kerkib. Intressimäärade-palgatõusu toel kasvab eluasemelaenude käive aasta baasil kümnetes protsentides ja see on omakorda nõudlust oluliselt ergutav tegur.

Nii tuleb tõdeda, et tänast kinnisvaraturgu mõjutavad mitmed vastuolulised tegurid. Raske on veendunult väita, mis millised turumõjurid ses võitluses peale jäävad. Vaid aeg annab arutust, kas praegu on meil turul statistiline anomaalia, hetkeline seisak või trendide pöördumise moment.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks