KV.EE Indeks: Kinnisvarapakkumine hoiab vaatamata tugevale nõudlusele hinnad kontrolli all

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade hinnaliikumisi kajastav KV.EE indeks on 96,5 punkti. Aastatagusest on tänane indeks mõõdukad 4,7% kõrgemal, poole aastaga on kinnisvaramüüjate hinnaootus kasvanud 3,4%. Portaali KV.EE elamispindade pakkumiste arvu indeks on aga 87,6 punkti tasemel ehk poole aasta tagusest ajast 8,6% ülevalpool.

Tallinnas-Harjumaal ja Tartus on pakkumiste arvu kasvu taga massiivne uusarendus. Pakkumine ei suurene ainult uute korterite arvelt, sest uute korterite arendamine toob sageli pakkumisse ka uue eluaseme ostja vana elamispinna.

Väljaspool suuremaid tõmbekeskusi, kus uusarendust ei ole, on pakkumiste arvu suurenemise taga mõõdukas kinnisvara hinnatõus, mida toetab kõrge tööhõive ning keskmise palga kasv. Tarbija tugev kindlustunne ja mõõdukalt kasvavad hinnad panevad ühest küljest koduostjad tegutsema. Teisalt aktiveerub tugeva nõudluse peale väikeasulate muidu loiud elamispindade müüjad, mis suurendavad pakkumiste arvu portaalis KV.EE.

Vaatamata kinnisvaraturu väga soodsale keskkonnale on hinnad siiski ainult mõõdukas tõusus, mis jääb alla keskmise palga kasvule. Kiire asemel pigem aeglase hinnatõusu põhjus on suur pakkumine eelkõige Tallinnas. Tallinn suurima tõmbekeskusena määrab kogu Eesti keskmise elamispindade pakkumishinna liikumise.

Arvestades aktiivset turgu ja uusarenduse osakaalu pakkumise suurenemises võib prognoosida mõõdukat KV.EE hinnaindeksi ja pakkumiste arvu indeksi kasvu.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.