KV.EE Indeks: majandusprognoosid lubavad KV.EE Indeksil kerkida

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishinna liikumise indikaator KV.EE Indeks näitab 104,9 punkti taset. Aastatagusest on indeks 5,3 ja poole aasta tagusest 1,5% kõrgemal. Prognoositav majanduskasvu aeglustumine, kuid majanduskasvu siiski plussi poolele jäämine võiks eeldatavalt avaldada mõju ka elamispindade turule. Siiski prognoosime, et KV.EE Indeks jätkab positiivsetel radadel aeglases tõususuunas.

Rahandusministeerium, Eesti Pank ja kommertspangad prognoosivad kõik enam-vähem sama: majanduskasv väheneb, kuid jääb siiski positiivseks; tööpuudus suureneb tagasihoidlikul määral, kuid jääb siiski madalaks; palgakasv aeglustub mõnevõrra, kuid jätkab siiski kasvu.

Need on tegurid, mis avaldavad otsest mõju elamispindade nõudlusele. Nõudluse mõnevõrra halvem keskkond võiks vähendada ostjate valmidust kodu osta ja seeläbi võiks elamispindade tehingute maht väheneda.

Arvestades, et prognoosid ei ole negatiivsed, vaid on lähiminevikust ja olevikust ainult pisut vähem positiivsed, ei maksa ei majandusele ega kinnisvaraturule oodata olulist mõju. Väiksem (aga siiski positiivne) majanduskasv ei ole kriis ega krahh. Ajalooliselt tasemest oluliselt kõrgemalt tasemelt kinnisvaratehingute arvu mõningane prognoositav vähenemine ei kuuluta ette kinnisvaraturu kollapsit.

Üldjuhul on kinnisvara tehinguhinnad seotud sellega, kuidas elamispindade tehingute arv muutub. Eeldusel, et majandusprognoosid kajastavad tegelikke tulevikuarenguid või vähemalt on need tegelikkuse lähedal, on alust arvata, et majanduskeskkonna ja mõnevõrra väheneva tehingute mahul saab olema mõju elamispindade hindadele.

Nii ootame majanduskasvu jätku ja siiski tugevat tööjõuturgu. Selle juures peab arvestama, et elamispindade uusarenduste pakkumine on tipust juba allapoole tulnud. St ülepakkumise oht on olulisel määral vähenenud.

Sel taustal võib prognoosida, et elamispindade hinnad jätkavad mõistlikus tempos tõusu. Kui lähimineviku aastatel on kinnisvara väärtus aasta baasil kasvanud keskmiselt 4-6%, siis edaspidine 3-5% väärtuse ja KV.EE Indeksi kasv võiks olla üsna mõistlik, mis vastab majanduskeskkonnale ja koduostjate palgatõusust tulenevale ostuvõimekusele.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.