KV.EE Indeks on aastaga kerkinud 13%

Eesti elamispindade pakkumishindade liikumise indikaator KV.EE Indeks on kerkinud 126,9 punktile. Aastataguse ajaga võrreldes on indeksi kasv olnud 12,9%, viimase poole aastaga 9,2%. Elamispindade müügipakkumiste arvu indeks on langenud 48,2 punktile ehk aastaga 27%.

Vähene pakkumine ajab hindu üles

KV.EE Indeksi kasvu tagamaa on pakkumiste vähesus. Müügipakkumiste nappus on kinnisvaramüüjatele andnud võimaluse hindu kergitada. Ostjad on pidanud hinnatõusu aktsepteerima või ostuotsustest loobuma.

Kinnisvaraostjad on valinud pigem kõrgema hinnaga ostmise tee. Seda kinnitab asjaolu, et elamispindade ostu-müügitehingute arv on kogu 2021. a jooksul olnud väga suur.

Kõrge tehingute arv ei ole pealinna või mõne üksiku suurema tõmbekeskuse teema. Elamispindade kõrge tehingute arv, pakkumiste nappus ja hinnatõus puudutavad ühtlaselt kogu Eestit.

Kinnisvara nõudlus ja pakkumine on tasakaalustumas

Eeldada võiks, et lähema kvartali-paari jooksul on uusi müügipakkumisi turule juurde tulemas. See leevendab kinnisvarapakkumise defitsiiti. Nõudluse-pakkumise tasakaalustumine omakorda võtab kiirel hinnatõusul tempo maha.

Hinnatõusu ehk KV.EE Indeksi kerkimise tempo osas on alust prognoosida aeglustumist. Küll ei ole põhjust arvata, et kinnisvarapakkumine peaks kasvama sedavõrd kõrgeks, et see hakkaks hindu alla suruma.

Teisisõnu võib öelda, et hinnalanguse ootus ei ole tänase turu prognooside peamine stsenaarium.

Elamispindade kättesaadavus on mõnevõrra vähenenud

Hinnatõusu jätkumine tähendab, et elamispindade hinnad ja KV.EE Indeks on ajutiselt kasvanud sissetulekutes märksa kiiremini. See tähendab, et elamispindade kättesaadavus ostjate vaatest on mõnevõrra halvenenud.

Tagasihoidliku ostujõu vähenemist ei tohi äärmuslikuks hinnata. Teisalt tasakaalustavad koduostjate ostuvõimekust soodsad eluasemelaenu tingimused.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.