KV.EE: Kas elamispindade pakkumine pöörab tagasi tõusule?

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumiste arvu kajastav KV.EE pakkumiste indeks on alates mulluse suve lõpust olnud languses. Alates tänavuse veebruari keskpaigast on pakkumiste indeks siiski pööranud tagasi tõususuunda ehk elamispindade müügipakkumiste arv on asunud väga vaikse tempoga kasvama. See tõstatab küsimuse, kas hinnatõusule kaasa aidanud pakkumise vähenemine pöörab tõusule ja kui see on nii, kas siit on ka mõju hindadele tulemas?

Portaali KV.EE elamispindade pakkumiste indeks näitab märtsi keskpaigas 84,9 punkti. See on aastatagusest 9% allpool, kuid 1,2% kuutagusest ajast kõrgemal. Hetkel pakutakse portaalis KV.EE müügiks 16 600 elamispinda aastataguse 18 242 ja kuutaguse 16 390 vastu.

KV.EE hinnaindeks, mis peegeldab elamispindade pakkumishindade dünaamikat, liigub üsna loogilist rada mööda. Pakkumiste arvu vähenemise perioodil hinnaindeks tõusis. Stabiilse pakkumiste arvu tingimustes liigub KV.EE hinnaindekski horisontaalselt ilma suuremate muutusteta.

Hetkel näitab pakkumishindade muutumist peegeldav KV.EE indeks 88,1 punkti. See on eelmise aasta näitajast 2,5% kõrgemal ja eelmisest kuust 0,4% allpool.

Hinna- ja pakkumiste arvu indeksi tulevikusuundumused sõltuvad palju uusarendusest ja eeskätt just Tallinna uusarenduste turust. Uusi pakkumisi on ajutise pidurdumise järel turule pigem juurde tulemas ja see kergitab KV.EE indeksi näitu. Samuti võib eeldada, et uute korteriarenduste müüki paiskamine on tegur, mis suurendab uute korterite ostjate olemasolevate eluasemete müügipakkumiste hulka ehk seeläbi kasvatab pakkumiste arvu indeksit.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.