KV.EE: Kas pakkumiste arvu vähenemine pöörab KV.EE indeksi tõusule?

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindade muutust kajastav KV.EE Indeks on vaiksel tõusuteel. Indeks näitab 81,8 punkti taset, mis on 7,2% aastatagusest kõrgemal. Viimase kuu ajaga on indeks kerkinud 0,5%.

KV.EE indeks suureneb vaatamata asjaolule, et elamispindade väärtus püsib suhteliselt stabiilselt paigal. Täna ei tule Tallinna korteri eest maksta ei oluliselt suuremat ega väiksemat hinda kui pool aastat või aasta tagasi.

Hinnaindeksi kerkimise taga on teatav inerts. Lisandunud uute korterite maht kergitab pakkumises olevate korterite kogumi keskmist hinda. Nüüdseks on pakkumiste arv stabiliseerunud kõrgel tasemel. Seda kinnitab kuu-kuu järel väiksemaks muutuv indeksi aastase muutuse number.

KV.EE indeksi tulevikusuundumuste juures on küsimärk. Aasta tagasi pani hinnatõusule piiri peale kiire pakkumiste arvu kasv. Tänaseks on pakkumiste arv isegi vähenemise suunda pööranud. Uusarenduse finantseerimisel on pankade poole pealt pidurid peal. Need tegurid tähendavad kõrge tehingute arvu tingimustes, et pakkumine väheneb. Pakkumiste arvu nappus omakorda survestab KV.EE indeksit pigem tõususuunas liikuma.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks