KV.EE: Konkurents kinnisvaramüüjate vahel on vähenenud

Tallinna korteriturg on viimaste kvartalite jooksul olnud vägagi aktiivne. Vaatamata juba kõrgele tehingute arvule on tehinguid kuust-kuusse järjest juurde tulnud.

Tallinnas tehti viimase kolme kuu ehk märtsi-aprilli-mai jooksul 992 elamispindade tehingut. Neist tehingutest 914 olid tehingud korteritega ja 78 tehingud majadega.

Pakkumiste arv on vähenenud

Osalt kõrge tehingute arvu tõttu on elamispindade pakkumiste arv vähenenud – hea kaup on pakkumisest lihtsalt ära ostetud.

Kui veel aasta tagasi oli portaali KV.EE andmetel Tallinnas keskmiselt 9800 elamispinna müügipakkumist, siis tänavuseks on neid alles jäänud kõigest 8000.

Konkurents on hõredam

Aktiivse turu tulemina väheneva pakkumise arvu tingimustes on konkurents elamispindade müüjate vahel vähenenud. See on teinud kinnisvaramüüjate elu hõlpsamaks ja andnud neile võimaluse hindade tõstmiseks.

Kui aasta tagasi jõudis kolme kuu jooksul tehinguni 8% Tallinna elamispindade müügipakkumisest, siis tänavu on vastav näitaja kasvanud pooleteistkordseks ehk 12% peale.

Korterite keskmine tehinguhind on maa-ameti andmetel aastaga kasvanud 11%. Tallinna korterite pakkumishinnad portaalis KV.EE on aastatagusest 13% kõrgemal.

Võib öelda, et hea hinnaga pakkumisi on täna väga raske leida.

Kõige aktiivsemad on mäed

Kui võrrelda suhtarvu, kui palju elamispindade pakkumistest jõuab kolme kuu jooksul tehinguni, siis on kõige elavam elamispindade turg ehk kõige hõredam konkurents Lasnamäel ja Mustamäel. Sealsest portaali KV.EE 2050 elamispinna pakkumisest jõuab kolme kuuga tehingusse 317 ehk 15%.

Mägede korterid on standardsed, neid eristab sageli ainult siseviimistluse tase. Mägede korterite hinnavahemikud on suhteliselt hästi väljakujunenud. Selgepiiriline tüüpelamute turg ongi tegur, mis võimaldab tehingupooltelt teineteist hõlpsalt leida ja toob kaasa kõrge turu aktiivsuse.

Põhja-Tallinn on populaarne

Mägede kõrval on eriti populaarne Põhja-Tallinn. Põhja-Tallinna 1010 pakkumisest jõudis kolme kuuga tehingusse 148 elamispindade pakkumist ehk analoogselt „mägedele“ 15%.

Põhja-Tallinna mitmenäolise palge juures joonistub eriti selgelt välja suure populaarsuse saavutanud Kalamaja, kus maju renoveeritakse üksteise järel. Samuti tehakse palju tehinguid Pelguranna tüüpelamute korteritega.

Nõmme ja Pirita on väiksema aktiivsusega

Nõmme, Pirita ja Kristiine on kõrgelt hinnatud piirkonnad, see hinnang väljendub sageli ka kinnisvara hinnas. Seejuures on Pirita-Nõmme-Kristiine enamasti hoonestatud ühepereelamutega, mis samuti on elamispindade turu kallim klass.

Juba ainuüksi keskmisest kõrgem hind on tegur, mis paneb paika nende linnaosade madalama turuaktiivsuse.

Nõmme-Pirita-Kristiine 1825 portaalis KV.EE olevast müügipakkumisest jõudis kolme viimase kuu jooksul tehinguni 186 ehk 10%.

Kesklinnas siiski elu keeb

Portaalis KV.EE olevate pakkumiste suhtes on kõige passiivsem elamispindade sektor Tallinna kesklinnas. Tallinna kesklinna 2110 pakkumisest jõudis kolme kuuga tehinguni ainult 195 pakkumist, mis on pakkumiste-tehingute suhtarvuna 9%.

Siiski moodustavad kesklinna elamispindade pakkumised kogu Tallinna pakkumistest 26% ja tehingud 21%. Tegemist on Tallinna mõistes nii suurte turuosadega, et turu passiivsusest me siin siiski rääkida ei tohiks.

Tulevikuprognoosid

Tulevikuski jäävad kõige suurema elamispindade likviidsusega piirkondadeks mäed, kus olevate tüüpkorteritega on suhteliselt lihtne tehinguni jõuda.

Arvata on, et Põhja-Tallinna populaarsus kuhugi ei kao. Merega piirnev Põhja-Tallinn areneb peamiselt vanade ja õdusate majade renoveerimise toel. Äkki toob linnavalitsuse uus katse Kopli piirkonnale arendaja leidmiseks samuti värskeid tuuli sealsele kinnisvaramaastikule.

Tänasel elamispindade turul on pakkumisi vähe ja tehinguid tehakse palju. Kasvanud hinnad toovad turule arendajaid, samuti inimesi, keda kerkinud hind peibutab elamispinda müüma. See tähendab, et ühel hetkel pöördub tänane nõrk konkurents kinnisvaramüüjate vahel taas tugevnemise suunas.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Elamispindade tehingute arv müügipakkumiste arvust