Tallinna korteriturg kaldus 2012. aastal müüja poole

Korterite tehingute arvu ja portaalis KV.EE olevate korteripakkumiste arvu võrdluses on Tallinnas kõige aktiivsemad piirkonnad Mustamäe ja Põhja-Tallinn. Kõige vähem on pakkumiste kohta tehinguid aga Pirital ja Nõmmel.

Korterituru aktiivsuse hea indikaatorina on võimalik võrrelda korteritehingute arvu korteripakkumiste arvuga portaalis KV.EE. Teisisõnu vaatleme, mitu protsenti korteripakkumistest kuu jooksul tehinguni jõuab.

Kõrge tehingute arvu suhe pakkumiste arvu viitab sellele, et „võim“ on müüjate käes. Kui pakkumisi suhtena tehingute arvu on vähe, siis ei pea kinnisvaramüüjad liigselt pingutama, et ostjat leida – ostjaid on niigi palju. Samuti võib kõrge tehingute arv viidata defitsiidile ehk sellele, et kinnisvaraarendajatel tasuks piirkonnas projektide alustamisele enam kui tõsiselt mõelda.

Seevastu madal tehingute arv pakkumiste suhtes viitab sellele, et müüa on raske ja müügiperioodid on pigem pikad. Sellisel turul on ostjal lai valikuvõimalus ning tehingu ostuvõimalusest ilmajäämise hirmus liialt kiirustama ei pea. Samuti annab tihe müüjate konkurents ostjale võimaluse jõuliselt hinna üle kaubelda.

Peame tõdema, et Tallinna korterituru likviidsus erineb linnaositi isegi pea kaks korda. Kui korterite poolest vaestes Nõmme ja Pirita linnaosas jõuab kuu jooksul tehinguni vaid 5% pakkumistest, siis Mustamäel ja Põhja-Tallinnas isegi leiab ostja 9% pakkumistest.

Kesklinn on keskmise või isegi alla keskmise aktiivsusega pakkumiste arvu suhtes. Kesklinnas jõudis 2012. aastal tehinguni 6% pakkumistest. Samas tehakse Tallinna kesklinna korteriturul ligi veerand kogu Tallinna korteritehingutest. Seega on tegemist ikkagi ühe kõige olulisema korterituru piirkonnaga.

Lasnamäe linnaosas asub portaali KV.EE andmetel viiendik kogu Tallinna korteripakkumistest. Sealne kõrge turuaktiivsus (7,7%) viitab sellele, et Lasnamäe korteripakkumiste hind vastab hästi ostjate ootustele ja ostjal-müüjal kokkuleppele jõudmine ei ole liiga keeruline.

Viimaste aastate jooksul on turu aktiivsus pakkumiste suhtes kasvanud pea eranditust kõikides Tallinna linnaosades. Selle põhjuseks on hoogne tehingute arvu tõus 2012. aastal ja mõningane pakkumiste arvu vähemaksjäämine.

Tallinna korteriturust märksa madalam on turu likviidsus Tartus, kus tehinguni jõuab kuu jooksul 6,6% pakkumistest. Pärnu puhul aga tuleb tõdeda, et mida väiksem on turg, seda madalam on likviidsus ehk seda keerulisem on kinnisvaramüüjal tehinguni jõuda. Pärnus toimub kuus korteritehinguid ainult 3,9% pakkumiste arvust. See näitaja jääb Eesti keskmisele 7,4% ligi kaks korda alla.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tallinna korteriturg kaldus 2012. aastal müüja poole kaldu