KV.EE: Koroona raputab üüritootlust

Koroona on korterite üürihinnad alla surunud. Korterite turuväärtus ehk ostu-müügihind aga trügib ülespoole. Seega on üüriinvestorite teenitav tootlusemäär all ja 2021. aastal kasumlikkusele leevendust ei tule, prognoosib portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Mullune kevad raputas üüriturgu tõsiselt. Saabunud koroona peletas turistid ja vähendas üürituru nõudlust. Aasta tagasi 2020. a kevadel langesid üürihinnad 10-20%. Üürihindade taastumist endisele tasemele ei ole tänaseni aset leidnud. Tallinna üürihinnad on 2021. a märtsis koroona-eelsest ajast 5-10% allpool,“ hindas Tarvo Teslon.

Korterite tehinguhinnad aga kerkivad. Esialgsete maa-ameti tehinguandmete info alusel on 2021 I kvartali korteritehingute hinnad 6-8% aastatagusest kõrgemal. Nii on üüritootlus ehk üürihinna ja kinnisvara väärtuse suhe vähenenud. Väiksem teenimise võimalus pole üüriinvestoreid pelutanud, uusi üüripakkumisi tuleb turule järjest juurde.

„Üüriinvestorid on aktiivsed ja suurendavad korteriportfelle. Investorite eeldus tuleneb majandusprognoosidest. Ennustatakse, et käesoleva aasta teises pooles läheb majandus käima ja selle tulemusena hakkab tööpuudus vähenema. Tänased kinnisvarainvestorid proovivad enne positiivsete trendide tulekut oma pakkumistega turul juba olemas olla. Seetõttu lepitakse loodetavalt ajutiselt madalama tootlusega,“ arutles Tarvo Teslon.

Tänavune üürinõudluse püsimine ja pakkumise suurenemine ei luba arvata, et üürihindadel või tootlusemääral on lähikvartalite jooksul võimalust ülespoole liikuda. Kui aga majandusprognoosid peavad paika ja majanduskasv tõepoolest 2021. a teises pooles taastub, võiks eeldada, et üürihindade taastumist näeme 2022. aastal.

„Üürihindade taastumine võiks tähendada üürihindade ajutist kiiret tõusu. Üüritootluse taastumise eeldus on, et majandus hakkab kasvama, tööpuudus väheneb ja Tallinna elanike arv pöördub tagasihoidlikust langusest tagasi tõusule,“ analüüsis Tarvo Teslon.

Märtsis kehtestatud piirangud seavad need lootused küsimärgi alla.

„Üüritootluse taastumine ei ole kivisse raiutud fakt. Kui majanduse tänavukevadine sulgemine lükkab majanduskasvu taastumise edasi, läheb üürihindade endisaegsele tasemele tagasi jõudmine ajas kaugemale. Majanduskasvu naasmise prognoosi taga oli osaliselt eeldus, et koroona-piirangud leevenevad ja teenindussektor taastub. Seega võib arvata, et majanduslike piirangute karmistumine lükkab üüriinvestorite õuele tulevat õnne ajaliselt järjest kaugemale,“ ennustas Tarvo Teslon.

Tarvo Teslon
Kinnisvaraportaal KV.EE