KV.EE: Üürihind kerkib, aga kas üüritootlused taastuvad?

Korterite üürihinnad, mis erinevalt korterite ostu-müügihindadest koroona ajal toppama jäid, on kiirelt kasvamas. Lähitulevik annab kinnitust, kas koroona-eelse aja üüritootlus taastub? Või on koroona ja sellest tingitud rahatrükk tekitanud elamispindade investeeringute turul uue keskkonna, kus tootlusemäär jääb varasemast madalamaks? Ühel või teisel juhul tähendab see üürnike jaoks üürihindade kallinemist, prognoosib portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Stabiilses majanduskeskkonnas liiguvad korterite üürihinnad sama sammu korterite müügipakkumiste ja ostu-müügitehingute hindadega. Kinnisvaraportaali KV.EE statistika kinnitab, et ajaperioodil 2012.-2019. a liikusid nimetatud hinnad samas suunas ja sama kiirusega,“ tõi Tarvo Teslon välja faktid.

Koroona saabumisel kukkusid üürihinnad enam kui aastaks alla. Korterite müügipakkumiste ja tehinguhinnad jätkasid 2020. a suvel peale ajutist raputust tõusutrendis. Korterite üürihindade taastumine sai alguse alles 2021. a suvel.

„2021. a sügiseks oleme näinud üle 12% ulatuvaid majanduskasvunumbreid, tööjõuturul räägitakse tööjõupuudusest, tarbijakindlus on tugev vaatamata koroona rekordiliselt kõrgele nakatumistelainele. Need positiivsed tegurid hoiavad üürituru aktiivsena. Pakkumisel olevad üürikorterid leiavad üürnikud kiiresti. See annab üürileandjatele võimaluse üürihindu tõsta. Portaali KV.EE Tallinna üürikorterite keskmine pakkumishind 12,80 €/m² ületab aastatagust 15%,“ kommenteeris Tarvo Teslon üürihindade liikumisi.

Üüriinvesteeringute taastuv tootlus võiks olla tegur, mis toob pakkumisse uusi üürikortereid ja katab ajutise defitsiidi. Üüritootluse määr ehk korteri üürihinna ja ostuhinna suhe püsib aga võrreldes koroona-eelse ajaga endiselt madalal.

„Aeg näitab, kas üürihindade kasv saab olema kiirem kui korterite ostu-müügihindadel, et üüritootlus taastuks. Võimalik stsenaarium on, et üüritootluse määr jääbki endistest aegadest madalamale. Üüriinvestorile kompenseerib madalama tootluse kapitalikasv ehk kinnisvara kallinemine,“ analüüsis Tarvo Teslon.

Madalam või kõrgem tootlusemäär tähendavad üürniku jaoks igal juhul kõrgemat üürihinda.

„Investoritel raha on, laenutingimused on mõistlikud, intressimäärad on soodsad. Kinnisvara peetakse jätkuvalt kindlaks kohaks, kuhu raha kardetava inflatsioonitondi eest peitu panna. See tähendab, et lühiajaline üüripakkumiste defitsiit ei kujune pikaajaliseks probleemiks. Küll tuleb üürnikel arvestada, et uued üüripakkumised tulevad turule varasemast kõrgema üürihinnaga ja üürihindade tõus on jätkuv,“ prognoosis Tarvo Teslon.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tarvo Teslon

Kinnisvaraportaal KV.EE