KV.EE: Korterite pakkumishindade tõus on peatunud

Portaal KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on alates aasta algusest liikunud kitsas vahemikus 77,8 kuni 78,6 punkti. Hetke seisuga on indeks 77,9 punkti tasemel. Mullune stabiilne pakkumishindade tõus on seega vähemalt ajutise piiri peale saanud.

Pakkumishindade tõusu pidurdumise taga on eelkõige juba eelmisel aastal alguse saanud pakkumiste arvu suurenemine. Kui pakkumisi tuleb juurde, ei saa kinnisvaramüüjad hindu järjepanu tõsta.

KV.EE elamispindade pakkumiste arvu indeks on samuti juba aasta algusest alates püsinud paariprotsendilises kitsas vahemikus. See tähendab, et pakkumiste arvu kasvust tulenev surve hindadele väheneb.

Konkurentsi suurenemine on vanemate korterite müüjaid sundinud hinnaootuseid pisut allapoole korrigeerima. See siiski ei tähenda, et vanemate korterite tehingute hinnad oleksid täna kukkumas. Pigem võime öelda, et müüjate ja ostjate ootused on teineteisele lähenenud ja tehingud toimuvad samal tasemel, kus aasta tagasi.

Uute korterite turu konkurentsi tihenemine väljendub samuti hindade korrigeerimises ja sooduspakkumiste tegemises. Need hinnakorrektuurid siiski KV.EE indeksi muutust eriti ei mõjuta, sest arendajad mängivad soodustuse sageli välja algse pakkumishinna korrigeerimisena või ostule pealekauba antava hüvena. Seega jääb indeksi kujunemisel rolli mängiv algne korteri müügipakkumise hind hetkel veel korrigeerimata.

Lähituleviku KV.EE indeksi muutused sõltuvad paljus uute korteriprojektide turule tulemisest. Kui projekte lisandub tempokalt, suureneb uute ehk kallimate korterite pakkumiste arv ja seega kasvab pakkumishindu kajastav KV.EE indeks.

Pikemas perspektiivis on kinnisvara tehinguhindu ja seeläbi pakkumishindu mõjutav oluline tegur Euroopa rahatrükk. Rahatrüki eesmärk on tekitada inflatsiooni. Inflatsiooniootus on juba suunanud raha kinnisvarainvesteeringutesse. Samuti veab inflatsioon kui hinnataseme üldine tõus kinnisvara nominaalset väärtust ülespoole.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks