KV.EE: Korterite tehinguhinna tõus viib pakkumishinna kerkimisele

Kinnisvaraportaal KV.EEElamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on asunud korteritehingute hinnatõusu toel kasvama. Indeks on tänavuse jaanuari keskpaigaks kerkinud 86,9 punktile, mis on aastatagusest 3,2% kõrgemal.

KV.EE hinnaindeksit veab osalt Tallinn ja Harjumaa. Pealinnas ja selle ümbruses on endiselt lisandumas uusi kortereid, mis kergitavad keskmist hinnanäitajat. Samuti näitab korteritehingute statistika, et eelmise aasta teises pooles on korterite ostu-müügitehingute hinnad märgatavalt kerkinud. Kasvanud korteritehingute hinnad võimaldavad tõsta pakkumishindu, mis ongi viinud pakkumishindade indeksi seni veel tagasihoidlikule tõusule.

Pakkumishindade kasvu juures mängib oma rolli pakkumiste arvu vähenemine. Elamispindade pakkumiste arv portaalis KV.EE on aastaga vähenenud 5,9, aga poole aastaga isegi 11% võrra.

Elamispindade müügipakkumisi on jäänud vähemaks enamuses maakondadest. Pakkumiste arvu vähenemise taga on olnud jätkuv elamispindade tehingute arv ja soodsad laenutingimused. Nende tegurite tulemusena on sisuliselt head, sh parema hinnaga müügipakkumised ära ostetud ja uusi pole samas tempos lisandunud.

Vähenev pakkumine on kokku tõmmanud koduostjate valikuvõimaluse ja andnud kinnisvaramüüjatele võimaluse hindu tõsta. Kinnisvaraostjatel pole mõistlikul määral kõrgema hinna maksmine ülejõukäiv, sest keskmine palk on samuti viimaste aastate jooksul tempokalt tõususuunas liikunud, mis on ostujõudu suurendanud.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.