KV.EE: Korterite pakkumishinna indeks tõuseb inertsist

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on jõudnud 74,4 punktile. See on aastatagusest 19,6% ja ühe kuu tagusest ajast 1,6% kõrgemal. KV.EE Indeks näitab inertsist endiselt kiiret kasvu, mis sellest, et korteritehignute arv on näidanud tõsiseid langusemärke ja tehingute hinnad on tõusutempo maha võtnud.

Ajalooliselt on KV.EE indeks näidanud reaalsetele tehinguinfole hilisemat reageerimist.  Hinnatõusu järel loodavad eraisikutest kinnisvaramüüjad endiselt, et äkki siiski õnnestub vara piltlikult öeldes eilse hinnaga ära müüa. Kuu-paar proovitakse, kuid siis nõuab elu, et korterimüüja tooks hinnatase mõistlikule tasemele.

KV.EE indeksi liikumist võimendab omakorda pakkumishindade tavapärane ülehinnatus. Sageli panevad kinnisvaramüüjad pakkumisele juurde hinnasildi, mis on reaalsest turu tehingutetasemest 10-20% kõrgemal.

Kõrgema hinna põhjuseks on vara emotsionaalne ülehindamine või pime lootus leida ostja, kes on turuväärtusest valmis rohkem maksma. Vahel mõtleb kinnisvaramüüja sellele, et hinnas peab olema märgatav kauplemisruum.

Nii pole ime, et korterite pakkumishinnad jätkavad veel kuu-paar inertsist tõusu, et siis reaalsusega kohaneda ja mõningane korrektuur ette võtta.

Korrektuurile sunnib pakkumishindu seisak reaalsetes tehinguhindades ja tehignute arvu vähenemine. Selle kõrval mängib rolli elamispindade müügipakkumiste arvu suurenemine ehk pakkumisepoolse konkurentsi oluline tihenemine, mis ei võimalda endises tempos hindasid ülespoole kruvida. Viimase poole aastaga on portaali KV.EE elamispindade pakkumiste arv kasvanud 20% võrra 19 453 pakkumisele.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.KV.EE-indeks