KV.EE: Tallinna korteriturg jätkab rahuliku suve järel aktiivselt

Tallinna korterite turul on tehingute tegemise suur hoog maha tulnud. Aasta alguses ühe kuu jooksul tuhandet ületanud korteritehingute arv on mõnevõrra allapoole tulnud. Kinnisvaraportaal KV.EE juhataja Tarvo Teslon ennustab, et elamispindade turg jätkab aktiivsena ja olulist tuur jahtimist prognoosima ei peaks.

2021. a märtsis-aprillis ületas Tallinna korteritehingute arv tuhandet. Suveks langes tehingute arv 700-800 vahele.

„Tehingute arv tuleb mõnevõrra allapoole igal suvel. Seega oleks ennatlik seda otsese turu jahtumisena tõlgendada. Kinnisvaraostjad on endiselt aktiivsed ja ostuhuvi on väga suur. Ostutehinguid jahivad nii koduostjad kui üüriinvestorid,“ rääkis Tarvo Teslon.

Laenuturg soosib tehingute tegemist

Elamispindade ostjatele annavad tuge head laenutingimused. Samuti on oluline tehingute tegemise ajend inflatsioonihirm.

„Veel suvel arvati, et inflatsioon jääb ajutiseks. Mida aeg edasi, seda pikemaajalisemat ja kõrgemat inflatsioonilainet prognoositakse. See paneb vaba raha omanikud kiirelt tegutsema,“ hindas Tarvo Teslon. „Lisaks annab kinnisvaraostjatele tehingute tegemisel jõudu juurde pankade likviidsuse uputus ehk valmidus mõistlikult soodsa intressimääraga laene hulgi väljastada.“

Pakkumine jääb müügitempole alla

Suur nõudlus on pakkumise kiirelt alla kugistanud. Uusi kortereid on turule toodud hoogsalt. See peaks suurendama nii uute kui vanemate elamispindade müügipakkumist. Paraku on koduostjate ja üüriinvestorite ostuhimu olnud veelgi suurem.

„2021. a jooksul on Tallinnas pakkumisse toodud üle 3000 uhiuue korteri. Ostetud on aga veel rohkem. Nii jääb korterite müügipakkumisi endiselt vähemaks. Suure nõudluse tingimustes pakkumise vähenemine on nii teoorias kui praktikas viinud kiire hinnatõusuni,“ tegi Tarvo Teslon järeldused.

Areng jätkub kasvukursil

Eeldusel, et lähemate kvartalite jooksul elamispindade turul mõni äkiline riskitegur ei realiseeru, võib prognoosida jätkuvalt kõrget tehingute arvu ja püsivalt kasvavaid hindu.

„Kõrge hinnatase on tegur, mis võiks tehingute tegemise indu peatama hakata. Elu näitab, et hetkel veel on domineerivam plaan inflatsioonihirm ja tahtmine raha hinnatõusu eest kinnisvarasse peita. See hoiab nõudluse katla all tuld ehk tehingute arvu kõrgel ning hinnad kasvukursil,“ prognoosis Tarvo Teslon.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Tarvo Teslon

Kinnisvaraportaal KV.EE