Läti start-up kogub araablaste hiigeltellimuse täitmiseks rahastust Eesti kaudu

Kolmapäeval täitus Laagri hobikardikeskus küll kummivilinaga, kuid erinevalt tavapärasest – mitte heitgaaside või mootorimüraga. Nimelt tutvustas elektrimootoriga hobikarte Läti ettevõte Blue Shock Race, mis käivitab investorite kaasamiseks koostöö Eesti ühisrahastusplavormiga Fundwise. Lätlaste sõnul sai investeeringute kaasamisel otsustavaks siinne kiiresti arenev ühisrahastuskeskkond, mis nende kodumaal puudub. Teisalt soovitakse leida investoreid eelkõige just Balti riikidest, et panustada nõnda regiooni majandusse.

Blue Shock Race’i kontseptsioon on lihtne – elektrimootoriga töötav hobikart, mis on ühest küljest vaikne ja keskkonnasõbralik, kuid samas pakub tõelist sõiduelamust tänu elektriajami äkilisusele. Tootja arendatava tippmudeli kiirendus on võrreldav maailma kiireimaks autoks peetava Bugatti Veyron’i omaga ning tippkiiruseks 180 km/h. Lisaks kiirendusele on hobikardi eelisteks heitegaaside ja müra puudumine, mistõttu on neid hea kasutada siseruumides. Samal põhjusel on lätlaste ettevõte äratanud huvi palavas Lähis-Idas, kus on sõlmitud eelkokkulepe mitmesaja hobikardi tarnimiseks.

Artis Daugins

Selleks, et nõnda suurt tellimust täita tuleb Blue Shock Race-il oma tootmist märkimisväärselt laiendada ning see nõuab mahukat investeeringut. „Valisime investorite leidmiseks Fundwise’i osaluspõhise ühisrahastuse, sest nii saavad meie suurest ettevõtmisest osa Baltikumi väikeinvestorid. Ühest küljest saavad neist osanikena meie kontseptsiooni saadikud, teisalt usume, et Balti riigid peaksid kokku hoidma ning üksteist toetama, eriti globaalse potentsiaaliga projektides,“ ütles Blue Shock Race’i tegevjuht Artis Daugins, kelle hinnangul on elektrikartide turu globaalne kogumaht enam kui 4,2 miljardit eurot ning pidevalt kasvamas.

Läti väikeettevõtte ambitsiooniks on viia elektrikartide võidusõit Pariisi Olümpiamängudele. „Järgmise 5 aasta jooksul keskendume tehnoloogia arendamisele ning tahame, et elektrikartide võidusõit oleks 2024 aasta Pariisi Olümpiamängude kavas,“ ütles Daugins. Plaan võib kõlada uskumatult, kuid Rahvusvaheline Autoliit (FIA) ning Rahvusvaheline Olümpiakomitee tutvustasid elektrikartide võidusõitu juba 2018. aasta Buenos Airese noorte olümpiamängudel, seega on lätlaste plaan viia elektrikardid esimese motospordina Olümpiamängudele igati realistlik. „Loodan väga, et esimesed medalid tulevad Baltikumi,“ lisas Daugins.

Elektrikarti teistis ka vormelisõitja Sten Pentus, kes tõestas Läti masinate võimekust kardiraja ajaloo kiireima ringiga. „Olen ka varasemalt kokku puutunud erinevate elektriliste sõidukitega, kuid see kuhu Blue Shock Race on tänaseks oma tootega jõudnud, on väga muljetavaldav. Tegu on väleda masinaga, mis on ideaalne kasutamiseks siseradadel, sest pole väsitavat müra ega heitgaaside haisu, mis riietele külge jääks. Lisaks ei kulu kardikeskusel nii palju aega ja raha mootorite seadistamisele, hooldamisele ning kütusele ja õlidele,“ kiitis Pentus lätlaste hobikarte.

Fundwise’i juhi Henri Laupmaa hinnangul on Eesti ühisrahastuskeskkond kiiresti arenemas ning on hea meel, et see meelitab suure potentsiaaliga ettevõtteid ka lõunanaabrite juurest. “Mul on hea meel, et meie esimene rahvusvaheline projekt on just Blue Shock Race, mis on unikaalne mitmes mõttes. Elektrisõidukite projektid on meile alati huvitavad olnud – sellest vallast rahastasime näiteks Ampler Bikes elektrijalgrattaid. Lisaks Blue Shock Race’ile on meie järgmises ühisrahastusvoorus väga eripalgelisi projekte alustades IT-lahenduste, jäätise, karastusjookide või kosmeetika tootjatest lõpetades kinnisvarainvesteeringuga Rotterdamis,“ ütles Laupmaa. Blue Shock Race’i eesmärk on investoritelt koguda oma tootmise laiendamiseks 300 tuhat eurot, kuid ühtekokku loodavad ettevõtted Fundwise’i järgmises voorus kaasata kuni neli miljonit eurot.

Fundwise on ettevõtjatele ja investoritele mõeldud osaluspõhine ühisrahastusplatvorm. Ühisinvesteerimine on alternatiivne kapitali kaasamise võimalus ettevõtetele, kellele pangad või riskikapitalifondid ei paku sobivaid finantseerimislahendusi või kes ei soovi oma äri edendamiseks laenu võtta. Investorid saavad tehingu vastutasuks osaluse ettevõttes.

Blue Shock Race on Lätis tegutsev elektriliste hobikartide tootja, mis 2015 aastal arendas välja uudse tehnoloogiaga elektrilised kartautod. Blue Shock Race’i eelis peitub äärmiselt tõhusates liitiumakudes, mida on sõidukitel kerge vahetada ning mille laadimine kestab 10-15 minutit.