Miks maamaja või suvilat sügisel müüa?

1_4_43934562Sügise saabumisega kerkib sageli küsimus, kas pidada müümist vajav maamaja või suvila üle talve või alustada selle müüki langevate lehtede, vihiseva tuule ning vihmasabinate kiuste.

Kui maamajas käiakse ka sügisel ja talvel, hoiab see võõrad eemal. Kui aga suvekodu leiab külmal ajal vähe kasutust, märkavad seda ka kurikaelad, kes kasutavad pimedaid sügisõhtuid tühjana seisvates majades ringi vaatamiseks.

Tihti arvavad kinnisvaraomanikud, et sügisel pole enam võimalik maamaju ega suvilaid müüa, keegi ei osta. Tegelikkus on aga teistsugune. Paljud ostuhuvilised otsisid terve suve ning langetavad oma otsuse alles sügiseks, arvates, et selleks ajaks on hinnad langenud. Osaliselt on neil ka õigus – sügiseti langetavad hinda need, kel müügiga kiire.

Medali teine pool näitab aga, et igaks sügiseks on maamajade ja suvilate pakkumisi oluliselt vähemaks jäänud ning kõik hea, mis tuleb müüki, võib üsna pea ka kaubaks minna. Erinevas seisukorras maju on praegu müügis tohutult, kuid sellele vaatamata on vanade talude, õdusate maamajade, kenade suvekodude ning soodsamas hinnaklassis suvilate valik küllaltki piiratud.

Näiteks Harjumaa puhul on esmasel otsingul näha, nagu oleks 20000-40000 € hinnaga avalikus müügis 269 maja. KV.EE otsingu täpsustamisel selgub aga, et sellises hinnaklassis pakub talusid müügiks 9 kuulutust, maamaju pole üldse, suvekodusid on 11 ning suvilaid 124. Kõigist 269 Harjumaa majakuulutusest märgitakse vaid neljas pakkumises veekogu, 11 pakkumises järve, 22 kuulutuses jõge ning 35 kuulutuses merd.

Põhimõtteliselt sama pilti näeb maakodu otsija kõikjal üle Eesti. Enim otsitavas hinnavahemikus talusid oli näiteks Tartumaal septembri teises pooles müügis 23, Pärnumaal 11, Viljandimaal seitse ning Järvamaal vaid kaks. Arco Vara kogemus ütleb, et otsitavaimate maamajade hind jääb Tartumaal alla 40000 €, Pärnumaal vahemikku 40000-60000 €, Viljandimaal 20000-30000 € ja Järvamaal 20000-25000 € vahele.

Maamajade põua kahtlust, ostjate eelistusi ja enimotsitud hinnaklassi teemat kommenteerivad järgnevalt Arco Vara piirkonnajuhid. Loe kommentaare edasi Arco Vara blogist

Artikli allikas:

arco-header-logo