Mis teha kui ehitustööd tänaval tekitavad pragusid hoonetele ning korteri siseviimistlusele

kindlustusEhitustööd tänaval ning naaberkrundil tekitavad kohati tugevaid vibratsioone ning põhjustavad lähedal asuvate hoonete vajumisi ning pragusid korterite siseviimistluses. Reeglina kindlustusseltsid selliseid kahjusid ei hüvita ning kahjude eest vastutab ehitusettevõte. Anname siinkohal nõu, kuidas sellise kahju puhul käituda.

If Kindlustuse kliendid teatavad aastas kümnetest kahjudest, kus ehitustegevus hoone lähedal on põhjustanud kahju kodu siseviimistlusele, enamjaolt on tegemist pahteldatud seinale tekkivate pragudega.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul on selliste kahjude puhul vastutav ehitustöid teostav ettevõte. „Tavaline kodukindlustus tõesti ei kata majavälisest vibratsioonist põhjustatud kahjusid ning hüvitist sellises olukorras saab nõuda ehitustöid teostavalt ettevõttelt. Ehitustööde teostaja on üldjuhul ära märgitud infotahvlil tööde läbiviimise kohas, kuid ka omavalitsusest saab selle kohta infot,“ lisas Jõhvik.

Jõhvik soovitab ehitustandri läheduses elavatel inimestel kodune siseviimistlus ning maja fassaad igaks juhuks fotodele jäädvustada juba enne kahju juhtumist, et oleks hiljem lihtsam kahju tõendada ning ehitustegevusega seostada. Kahju korral tuleb kindlaks teha kahju suurus ning ehitustööde teostajale esitada hüvitamise nõue.

Jõhvik toob veel ühe näite, kui 2014. aastal Tondil trammiteed ehitati ning tee aluspinnase tihendamisel tekkinud tugev vibratsioon kõrval asunud elamu hiljuti renoveeritud fassaadile praod tekitas. Töid teostanud ettevõte keeldus kahju hüvitamisest, kuna ei suudetud tõestada, et praod just selle ehitustegevuse tõttu tekkisid. Seetõttu ongi oluline fikseerida hoone olukord fotodel olukorras, kus teie maja ees või kõrval taolisi ehitustöid teostama hakatakse.

Alati võib julgelt nõu küsida Kindlustustelefonile 777 1211 helistades.

Allikas: If Kindlustus