NÕUANDED KODUOSTJALE: 5 asja, millele uut kodu valides tähelepanu pöörata

Olgu tegu esmakordse või juba kogenud koduotsijaga – unistuste kodu on iga inimese elus üks kõige olulisemaid investeeringuid. Et unistus päris oma kodust ei varjutaks ratsionaalseid argumente, tuletavad YIT Eesti kinnisvaraekperdid meelde 5 peamist asja, millele peaks enne lepingu sõlmimist kindlasti tähelepanu pöörama.

Pööra tähelepanu asjadele, mis loevad

Koduostu tasub alustada visualiseerimisest – kui suur ja millise planeeringuga on minu unistuste kodu? Et võiksid ette kujutada, kuidas oleks ühes või teises korteris päriselt elada ning kuidas erinevad plaadi- ja parketilahendused kodus välja võiksid näha, sisustatakse igas arenduses 2-3 näidiskorterit. Näidiskorteritega tasub kindlasti tutvuma minna – nii saad parema ettekujutuse, kuidas võiks sinu elu uues kodus välja näha. Samas ei maksa detailide pärast liialt muretseda, sest päris oma kodus saab sisekujunduses alati kõik oma maitse järgi teha. Seepärast proovi iga korterit ette kujutada puhta lehena ja visualiseeri, kuidas sina seda ruumi kasutaksid.

Kodu puhul saab muuta paljutki, kuid mitte asukohta

Vähemtähtis ei ole ka kodu ümbritsev keskkond ja naabrid. Aktiivsele inimesele pakub kindlasti huvi parkide, spordiradade või ranna lähedus. Lastega pered pööravad suuremat tähelepanu aga piirkonna turvalisusele, kodu juures asuvatele koolidele-lasteaedadele ja sellele, kas läheduses asub piisav arv mänguväljakuid. Tänapäeval arvestatakse uute majade puhul juba projekti planeerimisfaasis tervikliku naabruskonna-kontseptsiooniga, kus sarnaste huvidega inimestel oleks mõnus elada. Millist elustiili ja naabruskonda sina endale ihaldad?

Uusarendus või juba valmis korter?

Õiget vastust siin ei ole – mõlemal neist on oma eeliseid. Kui kodu soovitakse mõnda kindlasse piirkonda, on järelturul suure tõenäosusega alati midagi saadaval. Teine valmiskorterite üks oluline boonus on see, et kuna seal on keegi juba elanud, on reeglina kõik ehituslikku kvaliteeti puudutavad probleemid juba avastatud ning lahendusegi leidnud. Sellel mündil on kahjuks ka teine pool – mitte kõiki kodusid ei ole heaperemehelikult koheldud. Seega tasuks järelturult maja või korterit ostes arvesse võtta ka seda, et kas ja kui suur summa tuleb arvestada kodu renoveerimisele.

Uusarenduse kasuks räägib mitu argumenti – reeglina on püsikulud madalamad, kodu valmimisele saab juba ehitusfaasis kaasa rääkida ning korralike ehitusfirmade poolt ehitatud kodudes ei tohiks kvaliteedi pärast muretseda. Veel üks positiivne külg on see, et uusarenduse puhul ei ole seal keegi varem elanud, mispärast ei ole põhjust muretseda, kas eelmine omanik on korterit heaperemehelikult hoidnud või mitte. Tihti ollakse arvamusel, et uusarendused on esimeseks koduks liiga kallid ning tasuks pigem vaadata juba varem valminud korterite poole: see oletus ei pea alati paika. Näiteks Viimsis ja Peetris jäävad nii uued kui ka vanemad korterid suhteliselt sarnasesse hinnaklassi.

Kalkuleeri erinevaid pakkumisi tähelepanelikult

Uut kodu otsides kalkuleeri tähelepanelikult – lisaks sissemaksule kuuluvad koduostu juurde ka broneeringutasu, notaritasu, korteri hindamisakt ning enamasti ka laenulepingu vormistamise tasu. Korteri kättesaamisel lisandub igakuine kindlustusmakse, kommunaalkulud ja pangalaenu tagasimakse. Seega tasub juba enne koduostmist tegeleda eelarvestamisega ja panna paika oma hinnapiirid.

Kui sinu eelarve on limiteeritud, siis tasub pöörata tähelepanu erinevatele sooduspakkumistele. Mõnikord sisaldub korteri hinnas juba ka köök, garderoob või panipaik, mis hoiab ära olukorra, kus seisad keset tühja kodu ja pead veel suuri summasid garderoobi või köögitehnika peale kulutama. Arvesta ka pikka plaani – kuigi vanema korteri ostuhind võib olla odavam, võivad kõrged kommunaalmaksed ja erinevad remondi- ning pangalaenufondid pikas plaanis osutuda kordades kallimaks. Praegu on võimalik turult leida mitmeid mõistliku hinnaga uusarendusi, kus hinna sees on ka mitu parkimiskohta ning kommunaalmaksed tasub arendaja ise.

Kodu kui investeering tulevikku

Tulevane kodu peaks olema nii ideaalne, et võiksid seal elada ka kümne aasta pärast. Kui sul ei ole võimalust Tallinna linna südamesse korteri ostmiseks, siis vaata julgelt ka lähedalasuvaid arendusi – ka nende puhul võtavad arendajad üha enam arvesse naabruskonda kui tervikut, kus kõik vajalik oleks läheduses olemas. Asukoht on oluline tegur investeeringu tulevikuväärtust silmas pidades.