Pärnu korteriturg: elektriküttega korterit ei soovita isegi vaatama minna!

Pärnu korteriturul kasvas Maa – ameti andmetel eelmine aasta korterite tehingute arv võrreldes 2011. aastaga märkimisväärselt 32%, kuid olulist hinnamuutust ei toimunud.

Kuigi Pärnus oli alates 2012. aasta septembrist detsembrini korterite ostu – müügitehingute arv langustrendis, algas käesolev aasta üllatavalt aktiivselt. Jaanuaris oli Pärnus Maa – ameti andmetel juba 54 tehingut. Eelmise aasta jaanuaris ainult 32 ja detsembris 42 tehingut.

Samas on viimase aasta jooksul on korterite müügipakkumiste hulk vähenenud lausa kolmandiku.

Väiksemate korterite nõudluse põhjuseks on oluliselt tõusnud sundkulutused eluasemele, mis sunnib inimesi eelistama ökonoomsemat taskukohast elamispinda.

Pärnu korteriturul on viimaste kuude jooksul enimnõutud 3- toalised korterid, mis paiknevad nö rohelises piirkonnas väiksemates eripärastes korterelamutes, hinnaga kuni 1 400 €/m². Põjuseks eelkõige soodsad laenutingimused ja koduvahetus.

Järjest raskem on leida ostjaid keskmisest suurematele korteritele, mis paiknevad olulisi investeeringuid vajavates vanemates paneelmajades.

Viimaste kuude jooksul on kliendid hakanud pöörama järjest suuremat tähelepanu eluaseme kõrvalkuludele, eelkõige kütte hinnale. Sageli ei soovi kliendid elektriküttega kortereid isegi vaatama minna.

Äärelinnas toimub enamik tehinguid heas korras renoveeritud tüüpkorteritega hinnavahemikus 650 – 850 €/m². Remonti ja kaasajastamist vajavate korterite hinnavahemik on 350 – 600 €/m².

Pärnu kesklinnas toimub enamik tehingud 2- toaliste korteritega hinnavahemikus 850 – 1 000 €/m².

Uute ja väga heas korras korterite hinnavahemik on 1 500 – 2 000 €/m², üksikute juhtudel ka enam.

Ostjateks on põhiliselt kohalikud ja eelkõige mujalt maakonnast ning Läänemaalt Pärnusse elama asunud kodanikud. Peale soomlaste on teiste välismaalastest ostjate hulk viimase aasta jooksul vähenenud.

Pärnu korteriturul tervikuna jätkub Ober – Haus Kinnisvara hinnangul hindade diferentseerumine asukohast lähtuvalt.

Käesoleva aasta algust korteriturul mõjutavad jätkuvalt kõrgenenud inflatsiooniootus ja ebakindlus euroalal, mis soodustab vabade rahaliste vahendite investeerimist eelkõige likviidsemasse kinnisvarasse.

Loe edasi

 

Allikas: Ober-Hausi Kinnisvara AS