Pärnu Lai 15 uus hoone sai nurgakivi

Pärnu kesklinnas Lai 15 äri- ja eluhoone Graf Zeppelini maja sai nurgakivi. Hoone arhitektuurne projekt “Lainurk” pärineb BOA arhitektidelt ja sai Pärnu 2019. arhitektuurikonkursil esimese koha. Hoone ehitab Mapri Ehitus,

Vallo Palm, VP Kinnisvara juht ja hoone arendaja ütleb, et Pärnu kesklinna kaasajastamine on jõudnud järgmisse etappi. “Hiljuti valmis meil Raudteevalitsuse villa ja nüüd oleme tänava teises otsas, kus selle aasta lõpuks valmib Graf Zeppelini maja. Mõne aasta pärast ootame Pärnu jõele ka siitsamast algavat kolmandat silda, mille valmimise nimel linn praegu tegutseb.”

Miks Graf Zeppelini maja? Vallo Palm räägib, et 1930. aasta 24. septembril tegi Pärnu kohal umbes 300 meetri kõrgusel paar tiiru rahumeelne õhulaev Graf Zeppelin kapten Flemmingi juhtimisel.

Margus Soonets BOA arhitektuuribüroost ütleb, et pärnakana on tal olnud tunne, et linn võiks mitmete Eesti väikelinnade eeskujul arhitektuurselt ja linnaruumiliselt kiiremini areneda. “Me oleme kavandanud kesklinnas kolm maja. Kui me võtsime osa arhitektuurikonkursist ning alustasime Martensi maja visuaalse nägemusega, ehitasime üles ümbritseva kesklinna 3D mudeli üldise asukohapõhise olukorra analüüsimiseks. Mudelit oleme konkurssidel osaledes edasi arendanud, kitsaskohti analüüsinud ning püüdnud maksimaalselt panustada parema linnaruumi tekkimisele. Ma olen ise Pärnus üles kasvanud ja tunnetan võib olla seetõttu asukoha konteksti paremini ning soov siia panustada on sedavõrd olulisem. Eks igaühele ole oluline oma kodulinna käekäik.”

 Küsimusele, mida Pärnusse veel ehitada võiks, vastab Soonets, et kindlasti tuleks väärtustada jõeäärset ala mõlemal kaldal. “Jaansoni rada on super ja mõnedel lõikudel on jõe ääres väga mõnus jalutada, aga jõe äärde saaks veel lisaväärtusi luua. Tuleks tuua rohkem rahvast jõe äärde, et Pärnu ei oleks vaid ranna ja merelinn, et siin oleks ka muid võimalusi. Eks uue silla tulek ja selle lähialade detailplaneeringud jõeäärses osas näitavad meile ära, mis suunas selles küsimuses linn mõtleb,” arutleb Boa arhitekt Margus Soonets.

Lai 15 moodustab kompleksi kavandatava kõrvalhoonega Lai 15a. Hoone eripära on ülemiste korruste suured, kuni 81 ruutmeetrised terrassid. Lisaks on kesklinna parkimismurede lahendamiseks keldris parkla, samuti panipaigad ja jalgrataste hoiupaigad. Kortereid tuleb 16 ja neis on pinda 35,8-117 ruutmeetrit, äripinnad paiknevad kokku 1100 ruutmeetril.

Nurgakivi panid Mapri Ehituse tegevjuht Tarmo Roos ja VP Kinnisvara juht Vallo Palm.