Pressiteade: Fasteco esimene plussenergiahoone on valmis

Valminud on Fasteco OÜ esimene 90-ruutmeetrine plussenergiamaja. Põllkülas asuva eramu lokaalsete taastuvenergia tootmisseadmete abil toodetakse rohkem energiat kui hoones aasta jooksul tarbitakse ning kogu ülejääk müüakse võrku. Esimesed kasutuskuud on näidanud, et hoone energiabilanss jääb aasta lõikes mitmesaja euro ulatuses plussi.

Keila vallas Põllkülas valmis Fasteco OÜ esimene plussenergiahoone. Hoonele on väljastatud A-klassi energiamärgis ning energiatõhususe arv on -6kWh/m2·a. Valminud 90-ruutmeetrises eramus on kolm magamistuba, avatud köögiga elutuba, panipaik ning saun ja pesuruum. Lisaks eraldi sissepääsuga tehnoruum.

Ehitusele eelnes pool aastat täpset inseneritööd. Arvutati välja, milline on hoone energiavajadus, millised kütte ja jahutuskulud. Teisalt leiti, kui palju vajalikku suudab maja ise tagasi toota. Ruumide paigutust ja varikatuste-terrasside asukohti planeeriti väga täpselt, et energiat tubade üleliigsele kütmisele või jahutamisele poleks vaja kulutada.

„Kohe alguses võtsime suuna funktsionaalse ja detailideni läbi mõeldud plussenergiamaja poole,” selgitab Fasteco juhatuse liige Oliver Lehtmets. „Nagu Eesti vanasõnagi ütleb: Üheksa korda mõõda, üks kord lõika. Ehk tänaseks on selge, et saime lõppkokkuvõttes algselt seatud eesmärgiga suurepäraselt hakkama.”

Eramu seinte soojusjuhtivusarv (U-arv) on 0,10W/m2·K ja õhulekkearv 0,64m3/(h·m2).

Kui üldjuhul on levinud arusaam, et liginull- ja plussenergiahoonete ehitusmaksumus on väga kõrge, siis Fasteco ehitatud plussenergiahoone tõestab vastupidist – hästi ette valmistatud ja planeeritud tegevustega täisvalmiduses hoone ehitushinnad algavad 1000€ brutoruutmeetri kohta. Põllküla eramuga on võimalik tutvuda 22. oktoobril kell 12:00-15:00 toimuval kliendipäeval.

Fasteco OÜ on Eesti kapitalil põhinev ettevõtte, kes tegeleb pluss- ja liginullenergiahoonete projekteerimise ja ehituse peatöövõtuga. Ettevõtte põhiväärtusteks on kvaliteet, innovatsioon ja tulevikulahendused. Fasteco tootevalikus on praegu kaheksa erineva suuruse ja varustustasemega eramut. Lisaks on võimalik tellida erilahenduse ja -projektiga hooneid.

 

Allikas: Fasteco OÜ