Rohemõtlemine surub ärikinnisvara – nii rentnikud kui ka investorid nõuavad rohesertifikaadiga hooneid

Tammsaare ärimaja Foro: M. Heinmets
Tammsaare ärimaja Foro: M. Heinmets

Olukorras, kus rentnikud eelistavad keskkonnasõbralikke hooneid ning investorid soovivad kindlustunnet oma investeeringute kvaliteedi osas, on varahaldusettevõte East Capital Real Estate asunud aktiivselt kaardistama ja sertifitseerima oma kinnisvaraportfelli. Veebruaris sai Metro Plaza büroohoone BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) sertifikaadi, mullu suvel sai sertifikaadi East Capital Real Estate portfelli kuuluv A13 büroohoone Mustamäel.

BREEAM on maailmas enimhinnatud hoonete hindamise meetod, mis võtab arvesse hoone keskkonnamõju, seal tegutsevate ettevõtete töötajate ja külastajate mugavust ja heaolu, hoone energiatõhusust ning keskkonnasäästlikkust. East Capitali tegevjuhi Madis Raidma sõnul on keskkonnateema ärikinnisvara turgu tuntavalt mõjutamas: „Üha enam ettevõtteid – meie potentsiaalseid rentnikke, mõõdab oma ökoloogilist jalajälge ning otsib kvaliteetset ja rahvusvahelistele standarditele vastavat tööpinda. Seepärast on loogiline, et ka investorid tahavad rahvusvahelisel tasemel kinnitust oma kinnisvaraportfellile.“ Raidma sõnul võib sertifikaat olla teinekord lausa eelduseks olulise ankurrentniku saamisel.

Metro Plaza sertifikaat vastab BREEAM-i tasemele väga hea (very good) ning hindamisel võeti arvesse tervist ja heaolu ning energia, transpordi, vee, ehitusmaterjalide, jäätmete, maakasutuse ning saastefaktoreid. „Metro Plaza puhul on tugevusteks muuhulgas säästlik veetarbimine, jäätmekäitlus ning loomulikult hoone asukoht Tallinna südames, mis on hästi ligipääsetav nii ühistranspordiga, jalgsi  kui ka jalgrattal. Lisaks ehitasime hoone ainukesele terrassile roheala ja paigaldasime täiendavad parkimiskohad jalgratastele,“ ütles Raidma lisades, et hindamisel tuli kasuks ka klaasfassaad, mis tagab hoones valgusküllase töökeskkonna.

Raidma sõnul on BREAAM-sertifitseerimisest saanud East Capitali jaoks strateegiline eesmärk kuna energiatõhususe- ja säästlikkusega seotud aspektide arvestamine hoonete juhtimisel ja arendamisel on investorite jaoks üha olulisem argument. „ Ka meie portfelli kuuluv Aiandi 13 hoone sai möödunud juunis „väga hea“ sertifikatsiooni – meile teadaolevalt esimene Tallinnas väljastatud BREAAM sertifikaat juba kasutuses olevale büroohoonele,“ lisas Raidma.

BuildingLabel OÜ sertifitseerija Erkki Seinre sõnul tuli Metro Plaza juhul BREAAM väga heal tasemel sertifikaadi saamiseks lisaks hetkeolukorra kaardistamisele teha hoones ka täiendusi. „Hoonel olid oma eeldused: valgusküllasus, mis võimaldab vähendada valgustite kasutamist ja säästa seega elektrit, tööaladel kütte ja jahutuse ruumipõhine juhtimine ning head puhketingimused töötajatele – näiteks 3. korruse katuseterrass rohealaga, mis ühtlasi aitab vähendada sajuvete äravoolu. Küll aga pidi BREEAM-nõuete saavutamiseks lisama täiendavaid rattaparkimiskohti, konteinerid jäätmete sorteerimiseks ning vahetama välja suure osa sanitaartehnikat tõstmaks veesäästlikkust,“ selgitas Seinre.