Sisekujunduse ekspert annab nõu ja avab enda põhimõtteid | #1

Sisekujundaja, kunstnik ja Kõrgema Kunstikooli Pallas lektor Madis Liplap on kodude teemadel üks ütlemata hea maitsega mees. Sellest ajendatuna palus Kaanon Kinnisvara Liplapil jagada sisekujundusega seotud soovitusi ja enda lähtekohti.

Sisekujundamine on protsess, mis paneb väga paljudel silmad särama. Seetõttu otsustasime luua väikese sarja, kus räägime oma valdkonna ekspertidega erinevatest sisekujundusega seotud teemadest. Kõnealune lugu on sarja esimene.

Olete sisekujundamise valdkonnas tegutsenud juba mitukümmend aastat. Milliseid põhimõtteid sisekujunduse koha pealt peamiselt järgite?
Eks ma kuulutan siin ju oma „tõde“. Kirjutan ja räägin nii, nagu mina ruumi ja interjööri näen. Nii, kuidas on minu arvates kujunduslikult ilus ja õige, räägin oma ruumist arusaamistest.

Mulle on sümpaatsed vaated ruumi. Ükskõik kui suur või väike ruum on, soovin, et ruumi astudes pilk peatuks, et kohe on midagi vaate sihil või teljel. Tore, kui on vaade veel edasi järgmisesse ruumi ja kui on, siis ka seal võiks sihil olla pilgupüüdja, on selleks siis maal, skulptuur või mõni muu teos, kasvõi peegel. Selline printsiip annab minu meelest ruumile-keskkonnale suurejoonelisuse, õilsuse.

Mis on kõige suuremad vead, mida sisekujunduses tehakse?
Ma arvan, et sel teemal pole õigeid või valesid lahendusi. Eks me kõik soovime, et üldmulje oleks avar, ka siis, kui olla kollektsionäär ja koguda jahitrofeesid või ägedaid tühje/täis alkoholipudeleid.

Minu jaoks isiklikult oleks aga viga näiteks siis, kui kujundatakse rangelt mingis kindlas võtmes. Olgu selleks siis näiteks kindel ja ühesugune materjalivalik, a la kõik on tammepuust. Leian, et väga tore paigutada raskevormilise tammepuise rohmaka kapi kõrvale kergejalgne metallist läikiv tugitool.

Palun kirjeldage sisekujunduslikke norme ja reegleid, mida ka tavainimene võiks järgida.
Mingeid norme ja reegleid ju ei ole. Tavapärased on interjöörid, mis esmapilgul võivad ära ehmatada, aga mis kokkuvõttes on elaniku jaoks võluvad ja inimene on seal sees väga õnnelik. Pean silmas näiteks neid ülepaisutatud interjööre, kus kollektsioneeritakse midagi – need on ju pealtnäha nii veidrad, ei ole kindlasti mingi tippdisain ega maitsekuse kõrgklass, aga on ikkagi isetekkelised ja põnevad. Lõpptulemus on see, et iga ajakiri võitleb, et seda interjööri enda kaante vahele  saada.

Küsitakse: „Mis on moes?“ Ja siis lõpuks moekunstnik ütleb teles: „Moes oled sa ise, see, kuidas sa ise ennast oma dressipükstes, kasukas või milles iganes hästi tunned – peaasi, et need asjad välja kannad.“ Sama kehtib kodudega: peamine, et inimene tunneb ennast kodus toredasti.

Üks näide: köögiseinad on värvitud salatiroheliseks ja kapid on oranžid … Minul tõuseks selle peale juuksed püsti, ei saaks öösel isegi magama jääda! Aga koduomanik on vaimustuses, ütleb, et „oi, kui ilus ja maitsekas kodu.“. Kui talle (koduomanikule) nii meeldib, siis ongi kõik hästi.

Kirjeldage palun omal valikul erinevaid kujundusstiile.
Ülekuhjatud stiil. Näiteks, kui on tegu kollektsionääriga, kes a la kogub raamatuid, mis on riiulitel, laudadel ja/või kappides virnades. Viimasel ajal näiteks on moodne koguda Lorupi või näiteks Langebrauni toodangut. Seda kõike on inimestel tihti vaja eksponeerida, näidata ja ise imetleda.

Pilt: Mõõdukalt ülekuhjatud interjöör

Mereäärne stiil, kus väljas toimuv peegeldub siseruumidesse. Valged, puhtad ja säravad toonid. Meil siin tunduks veider, kui kasutaksime siseruumides samasid toone, mida näiteks kasutavad mehhiklased.

Disainer dekoreerib stiil. Kui on aega, tahtmist ja ressursse kujundada endale kallis ja luksuslik kodu. Tegu on kindlalt kalleima ja aeganõudvaima stiiliga, aga lõpptulemusena on tõenäoline saavutada väljapeetud ja ajatu lahendus.

Minimalistlik. Enim enesedistsipliini nõudev stiil. Puhas, selge, aga vahest ka kõige igavam. Kuigi: kui on tegeletud materjalide, proportsioonide ja mööblitükkide vahelise prokseemikaga, siis võib saada väga nauditava terviku. Mõni võib öelda, et igav ning nagu (külm ja kõle) haigla, aga kui vaadata maailmas ringi ja uurida autorite-disainerite loomingut, siis võib leida väga huvitavaid lahendusi.

Pilt: Modernne minimalism

Shabby chic. Kulunud, narmendav šikk. Aja ning ressursside nappusest sündinud stiil, olemas olevad vanad esemed puhastatakse ja näidatakse neid ainulaadses ilus.Vaip võib olla kulunud ja auguga või suisa keeratud pahupidi põrandale, laualina ei pea olema palistatud ja kardinad ei pea olema kardinapuu küljes, vaid need on lihtsalt naeltega akna kohale drapeeritud. Uksepiidalt võib vabalt olla värv maha kulunud, aga ärge rutake seda parandama! Ka voodit ei peaks üles tegema – jätke see segamini, õhtul on voodisse pugeda palju meeldivam, voodi justkui kutsub. Kõik on kulunud, aga puhas. Kui seda kõike on tehtud aastaid, saavutatakse väga kutsuv ja rahu pakkuv interjöör.

Üks stiililine põhimõte on, et raskepärase kõrvale satuks näiteks peenete kooniliste jalgadega sidetable (abilaud). Kui põrandani ulatuva sametdiivani ette paigutub hõredam kohvilaud või hoopis mitu väikest kokteilipostamenti, siis tekib vormide vahel hea kontrast.

Millistel puhkudel kaasata sisekujundaja ehk professionaal? Kui palju seda Eestis tehakse ja kui palju kujundaja kaasamine maksab?
Kujundaja võiks kaasata siis, kui on soov ehitada-kujundada ruum, mis on n-ö üle elanud aegu. Ehk kui soovitakse saavutada ajatut ning alati moes olevat interjööri. Ja ka siis, kui soovitakse saavutada täpset ja proportsioneeritud interjööri.

Mulle tundub, et sisekujundaja kaasamine on kasvav trend. Inimesed heas mõttes ei viitsi sisekujundusega ise tegeleda. Kes on juba ühe kodu ehitanud ja nüüd hakkab teist kodu tegema, siis ta mõtleb, et ei taha üksi otsustada, sest otsuste tegemine on väga raske. Ta soovib, et keegi aitab nende asjadega. Üks võimalik mõtteviis ja põhjenduste loetelu sisekujundaja kaasamiseks on just selline.

Maksumus on väga suhteline. Osad soovivad ainult värvilahendusi: seinte värvide valimine, põranda materjalid, keraamilised plaadid jm. Aga mööbliga tahavad nad ise tegeleda. Teised aga soovivad, et ka köögimööbli kohta oleks täpsed joonised jm ning selle teeks kujundaja, mitte et klient läheb köögisalongi ja laseb sealsel inimesel teha. Viimane on kindlasti köögiprofessionaal, aga võimalik, et sisekujunduses mitte nii pädev.

Kuidas leida head sisekujundajat?
Peamine ja kõige toimivam kanal on minu näitel ikkagi soovitused. Ehk et uurige kõigepealt enda perelt, sõpradelt ja tuttavatelt – äkki neil on kellegagi häid kogemusi või kuulnud kellegi kohta head sõna.

Teine variant on nähtavus internetis. Näiteks sain hiljuti ühe väga ägeda kliendi, kes lihtsalt guugeldas „tartu sisekujundajad“. Ta vaatas ette tulnud kujundajad ükshaaval läbi ja jõudis lõpuks minuni. Ka nii võib jõuda sisekujundajani, kelle käekiri sümpatiseerib.

Milliseid sisekujunduse trende olete viimasel ajal täheldanud?
Aus vastus on, et Eesti sisekujundust ma kuigi palju ei jälgi.

Maailmas aga liigutakse minu arvates üha enam rahulikkuse poole. Et kõik oleks natuke tasane ja malbe. Kui ma vaatan tipptegijate loominguid, siis seal on kõikidel voolavad ja suurejoonelised ruumid. Mõnes mõttes on need igavad, aga mängitaksegi teadlikult valguse, varju ning vähese mööbliga.

Kuidas kujundusalastes valikuvõimalustes teadlikumalt orienteeruda?
Tänapäeval antakse välja hulgaliselt ajakirju ja raamatuid ning luuakse interneti lehekülgi. Kui analüüsida, mis põhjusel miski meeldib ja on ilus ning huvitav (nt, miks on pehmevormilise sohva kõrvale asetatud range risttahukakujuline kohvilaud ehk tekitatud kontrast), siis on täiesti võimalik ka ise õppida, areneda ja olla valmis kujundama. Kui uurida valdkonna tegijate loomingut, siis lõpuks võib tulla ka ise väga ägedate mõtete peale.

Ma ei taha Pinteresti kohta öelda midagi pahasti, aga minu jaoks ei aita sealne sisu näha tervikpilti. Seal on üksikud toredad lahendused, aga vastust ei leia teema, kuidas tekib tervik. Et näiteks elutuba oleks koosakülas vannitoa lahendusega, et esik oleks köögiga ikka sama elamise osa. Kui tekib vaade läbi ruumide, siis see peaks olema ikka terviklik, nauditav, rahulik, suurejooneline.

Seega soovitan vaadata ajakirjasid või lehekülgi internetist, kus näidatakse terveid interjööre, välisuksest rõduni. Veel parem, kui seda tehakse aia väravast kompostihunnikuni.

Oskate välja tuua konkreetsemaid lehti, väljaandeid ja tegijaid, mida/keda sisekujunduse teemadel jälgida?
Ma ise jälgin näiteks sellist lehekülge nagu contemporist.com. Seal on nii disaini, sisekujundust kui ka arhitektuuri. Terviklik ja tore vaatamine.

Tipptegijatest, kelle töödega soovitan end kurssi viia, meeldivad mulle näiteks Axel Vervoordt ja Andrée Putman.