Tallinna üüriturg: kiirustades enam lepinguid ei sõlmita

Viimaste kuude jooksul Tallinna üüriturul tervikuna ei ole olulisi hinnamuutusi toimunud. Hinnad ja pakkumiste hulk on püsinud suhteliselt stabiilsed.

Tallinna äärelinnas on üüripakkumiste hinnad sõltuvalt korteri seisukorras ja täpsemast asukohast vahemikus 5,5 – 7,0 €/m², kesklinnas keskmiselt 8 €/m².

Võrreldes eelmise aasta I kvartaliga on Tallinna äärelinnas Mustamäel ja Lasnamäel üüripakkumiste arv vähenenud ja hinnad tõusnud sõltuvalt korterist 10 – 15%.

Hinnatõus on olnud suurim väiksemate kommunaalkuludega 1- ja 2- toalistel korteritel. Ober – Haus Kinnisvara hinnangul tehaksegi kõige rohkem üüritehinguid 1- ja 2- toaliste korteritega.

Kui varem olid oluliselt vähemnõutud vanemates korterelamutes paiknevad 3 – 4- toalised korterid, siis nüüd lähevad needki suhteliselt kiiresti kaubaks.

Kesklinnas on samuti märgata pakkumiste vähenemist ja hinnad on liikunud kerges tõusutrendis. Eriti otsitud on 2- toalised korterid hinnaga kuni 400 eurot. Viimaste kuude jooksul on kesklinnas üllatavalt palju hakatud otsima 4- toalisi kortereid hinnaga 600 – 800 eurot.

Hinnatasemelt on kesklinnale kiiresti lähenemas Kristiine linnaosa kesklinna lähedane piirkond ja Kalamaja.

Kuna käesoleval aastal on tõusnud sundkulutused eluasemele järsult, siis on hakanud kliendid järjest rohkem tähelepanu pöörama üürikorteri kõrvalkuludele ja vaatavad seda koos üürihinnaga.

Sageli saab otsustavaks üürilepingu sõlmimisel eluasemele kuluv terviklik kulutus, üürimakse koos kommunaalkuludega. Enamik üürnikke planeerib oma sissetulekust teatud osa kommunaalkuludeks ja üürimakseks.

Omanikud on viimase aasta jooksul järjest rohkem hakanud tähelepanu pöörama potentsiaalse üürniku maksevõimele ja taustale ning kiirustades lepinguid enam ei sõlmita.

Üürnike poolt vaadates on eelistatud möbleeritud korterid, mille juurde kuulub ka kindel parkimiskoht.

 

Rain Rätt

Ober-Hausi Kinnisvara analüütik