Ülemiste linnakus sai LEED Gold märgise 2013. aastal ehitatud Ragnar Nurkse kolmiktornid

Ragnar Nurkse kolmiktornid

Tallinna suurima büroopinna pakkuja Technopolis Ülemiste poolt 2013. aastal ehitatud Ragnar Nurkse nime kandvale kolmiktornile omistati LEED Gold sertifikaat, mis tõestab, et ka vanemad hooned võivad täita kõrgeid keskkonnasäästlikkuse nõudeid. 

 

„Rahvusvaheliselt tunnustatud kolmanda osapoole väljastatud sertifikaat on kinnitus meie töö kvaliteedi kohta,” sõnas Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimees Gert Jostov. „Ragnar Nurkse kolmiktorn näitab hästi, et ka vanemad hooned võivad olla kõrge LEED klassiga ning vanematel hoonetel saab klassi tõsta ilma suuri investeeringud tegemata. Kõrget keskkonnaalast tunnustust hindavad enim välismaised rentnikud, sest see annab neile aimu hoone kõrvalkuludest.“

LEED sertifikaadi nõuete järgimine aitab muuhulgas parandada kinnisvara hooldamist, energiatõhusust ja hoone mikrokliima kvaliteeti. LEED hindamissüsteem võimaldab ehitise ökoloogilist jalajälge vähendada ja parandada haldus- ja opereerimiskulusid. Et sertifikaati saada, peab ehitis täitma mitmeid keskkonnasäästlikkuse nõudeid, muuhulgas energia- ning veetarbimise tõhususe ja prügikäitlemise osas. Sertifikaate väljastab Ameerika Ühendriikide Rohelise Ehituse Nõukogu (US Green Building Council).

Maksimumpunktid sai Lõõtsa 8 asuvad kolmiktornid hoone veetarbimise tõhususe poolest. Lisaks saadi palju punkte ka energiakasutuse kategoorias. Technopolis grupil on kokku 42 LEED-sertifikaadiga hoonet, millest 9 asub Eestis. Kokku on Eesti hoonetele välja antud 21 LEED sertifikaati. Ragnar Nurkse kolmiktorni ankurüürnikud on Maksu- ja Tolliamet ning If Kindlustus.

Technopolis Ülemiste hallatavast 93 000 ärikinnisvara ruutmeetrist enamik on tänaseks sertifitseeritud, kuid ainsana puudub tunnustus Sepapaja 6 asuval muinsuskaitse all oleval hoonel.

LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design) on USA rohelise ehituse nõukogu (USGBC) poolt välja töötatud energiasäästliku ja keskkonnasõbraliku projekteerimise programm. LEED® sertifitseerimissüsteem on programm keskkonnasõbralike hoonete ja kogukondade projekteerimise, ehitamise ja kasutamise jaoks. Hindamissüsteemis pööratakse tähelepanu hoonete energia-, vee- ja materjalitõhususele, siseruumide keskkonnatingimustele ning hoone haldusele, võttes muuhulgas aluseks kestliku arengu. Sertifitseerimise aluseks on sõltumatu kolmanda osapoole hinnang hoone keskkonnaalastele tingimustele/omadustele ning tulemused on seetõttu rahvusvaheliselt võrreldavad.

Technopolise LEED konsultant oli ettevõte Green Building Partners.

AS Technopolis Ülemiste (www.technopolis.ee) on endise Dvigateli tehase territooriumile loodud kaasaegse linnaosa Ülemiste City suurarendaja. Linnakus tegutseb täna ligi 400 ettevõtet ning seal on endale töökoha leidnud ca 10000 töötajat. Technopolis Ülemiste AS kuulub 51 protsendilise osalusega Soome firmale Technopolis Technopolis Holding Plc ning 49 protsendilise osalusega AS-le Mainor Ülemiste.

Lisainformatsioon:

Gert Jostov, Technopolis Ülemiste AS juhatuse esimees

Tel: + 372 521 2344; e-mail: [email protected]