Uue kodu ostjal tasub vana korter aegsasti müüki panna

1_35_43653717Uusi kortereid tuleb aina juurde ning näiteks Tallinna „mägedel“ on uue ja vana korteri hinnavahe pisitasa vähenenud ning just see fakt on pannud hulga ostjaid eelistama vana maja asemel uut. Kuna aga paljud ostud sooritatakse eelmise eluaseme müügist saadava rahaga ning paneelrajoonide järelturg on hoogu maha võtnud, tuleb arvestada pikema müügiprotsessiga ning oma eelmine eluase juba aegsasti pakkumisse anda.

Nagu teada, näeb uude majja korteri ostmise protsess välja nii, et kõigepealt sõlmitakse broneerimisleping, millega kaasnevalt makstakse teatav protsent ostusummast. Seejärel tuleb oodata maja valmimist, mille järel sõlmitakse asjaõigusleping ning makstakse ülejäänud summa.

Kui varasematel aastatel, kiirelt kasvava kinnisvaraturu valguses piisas vahepealsest ajast, et vana korter realiseerida, siis nüüd, stabiilse ja rahulikuma turu oludes tuleb arvestada pikema müügiajaga ning sellega, hinnaga nii öelda katsetada pole mõtet ja parem on kohe määrata õige turuhind.

Vastasel juhul võib jääda kätte kaks korterit koos suurte ülalpidamiskuludega. Veel hullem, võib juhtuda, et vana korteri müümatajäämine takistab uue kodu finantseerimist.

Samuti võiks arvestada, et kui plaanite võtta laenu, siis mõnel juhul võib taotlusportsess venida pikemaks kui esialgu sai planeeritud. Seda eriti siis, kui ostjaid on mitu ja lisanduvad lisatagatised.

Autor: Egon Juhanson, Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler

2Uusmaa