Uus Maa Kinnisvarabüroo: Kadriorg on pildis tagasi

1_4_44486301Tallinna kesklinna korteriturg on selgelt stabiliseerunud. Ostuotsused on läbimõeldud ja pikalt kaalutletud.

Praegused ostjad on eelkõige kohalikud. Välisinvestorite osatähtsus on väike ning neil, kes siin tehinguid teevad, on tihti tugev seos Eestiga. Ostu eesmärgiks on pigem elukoht Eestis, mitte niivõrd spekulatiivne investeerimiskaalutlus. Seega on Tallinna turg hetkel väga lokaalse iseloomuga, suuri investeeringuid ja välismaalaste taastulemist pole lähiperspektiivis näha.

Populaarseimad piirkonnad kesklinnas on Kalamaja, Kassisaba ja Kadriorg. Kui vahepeal oli tunda, et ostuhuvi liigub Kadriorust pigem Kalamajja, siis nüüd on Kadriorg taas tõusnud huviorbiiti. Oma töö on siin kindlasti teinud Kalamajas aastaga toimunud pea 20 protsendiline hinnatõus. Vanalinnas on ostuhuvi langenud, mida võib seostada välismaalaste huvi vähenemisega Tallinna kinnisvara vastu. Ilmselt on siin hetkel omad geopoliitilised põhjused.

Müügiargumentideks kesklinnas on hästi hooldatud või uuem maja, hea planeeringu ning kaasaegse sisustusega korter. Olulist lisaväärtust pakuvad rõdu või terrassi olemasolu, parkimiskoht ja panipaik majas. Samuti süvenetakse kommunaalarvetesse – kindlaks müügiargumendiks on ökonoomne, tänapäevane hoone, kus on madalad kuluarved. Samuti uuritakse, kas ühistu on võtnud laenu, kuidas seda raha on kulutatud ning millised on ühistu edasised plaanid.

Üldise turu stabiliseerumise ja rahunemise taustal on huvitavaks trendiks, et pigem tuntakse huvi kas odavama klassi korteri või siis väga eksklusiivse ja erilise pakkumise vastu. Suhteliselt standardsed lahendused pigem seisavad ja ootavad oma aega.

Ka kesklinna üüriturg on pärast augusti- septembrikuist üürirallit stabiliseerunud. Kallimate korterite osas on üürnikud asunud tingimusi dikteerima ja läbirääkimised on üürilepingute osas pikenenud. Uueks trendiks on üürnike eelistus näha üürileandjana pigem juriidilist isikut, et vältida riske üürisummade maksmisel ja nende deklareerimisel üürileandja poolt.

Tallinna korterite hinnatasemetega saad tutvuda Uus Maa Kinnisvarabüroo blogis >

Autor: Jaanus Laugus, Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees

uusmaa