Uusarendused mõjutavad KV.EE indeksi käekäiku

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on juba mitmendat nädalat järjest viimaste aastate madalaimal 63,0 punkti tasemel. Absoluuthinnas on keskmise eluruumi pakkumise ruutmeetrihind täna 12 950 krooni.

Võrreldes aastataguse ajaga aon hinnalanguseks 15%, kuid viimase poole aastaga on keskmine pakkumishind langenud kõigest 3,2%. Seega jääb viimase aasta suurem pakkumishindade langus eelmis kevad-suvele.

Ei saa vaidlustada, et aastaga on langenud nii pakkumishinnad, tehinguhinnad, kui elamispindade väärtus. Samas on keskmise pakkumishinna üheks languse põhjuseks asjaolu, et olemasolevate uute ehk kõrgema hiinnaga korterite pakkumine on aeglaselt, kuid kindlalt vähenenud.

See tähendab, et pakkumisteportfellis oleva kallima vara hulk väheneb ning sellest tulenevalt keskmine pakkumishind langeb. Värskeid uusarendusi on aga viiasel ajal turule tulnud vähem, kui vanemaid uusarendusi teisest otsast müüdud saab.

Pakkumiste struktuurist tulenevad indeksi mõjutused võiksid olla põhjus, miks eeldada lähitulevikus indeksi kasvu.

Nimelt on lähima paari kuu jooksul ehitusse minemas ja müüki tulemas mitmeid uusarendusprojekte, mis võiksid indeksi numbrit upitada. Pakkumiste

struktuuri muutusest tulenev tehniline indeksi tõus siiski muidugi kinnisvara väärtust ei kasvata.

Lisanduvad uusarendusprojektid võiksid olla ka see tegur, mis paneb viimase aasta jooksul pigem langenud pakkumiste arvu taas pisut tõusma. Siiski ei tohiks eeldada, et uusarendusi hakkab tulema nagu seeni peale sooja sügisvihma. Pigem lisanduvad üksikud projektid, millest enamus on suhteliselt tagasihoidliku korterite arvuga.

KV.EE Indeksi graafik