Viljandi kinnisvara müüb kiiresti

Hea hinnaga korteri võib Viljandis müüa kõigest kuu või paariga. See aeg ei pruugi lähitulevikus enam nii lühike olla.

Kui vajad raha võrdlemisi kiirelt, siis müügiperiood on Viljandis nii tüüpkorteritel kui muud tüüpi korteritel lühem kui see oli veel mõned aastad tagasi. Alanud on müügiperioodide järkjärguline pikenemine, mistõttu peab lähitulevikus ootama kinnisvara edukat müüki kauem või tegema pakkumishinnas suuremaid järeleandmisi. Põhjused: inflatsiooni kasv ehk ostjaskonna tegeliku ostujõu kasvu aeglustumine, uute korterite pakkumiste arvu kasv, uute korterite eelistamine vanadele ning uute ja vanemate korterite vähene hinnaerinevus.

Korterite mõistlik müügiperiood on umbes 3-6 kuud, aga hea hinna korral võib korter kaubaks minna ka väga kiiresti ehk 1-2 kuuga. Majade puhul pole müügiaeg pikem, kui hind on mõistlik. Loomulikult – kui klient soovib saada kõrgemat hinda ja paneb oma kinnisvara müüki turuhinnast kõrgema hinnaga, pikeneb müügiperiood. Pikaks venib müügiperiood ka siis, kui kinnisvaraga tulevad kaasa probleemid – näiteks puuduvad õiged dokumendid. Pankade laenutaotluste ajad on läinud pikemaks, see pikendab ostuperioodi. Ostutehing on aga võimalik teha nii kiiresti, kui kiiresti jõuab notaribüroo lepingu ette valmistada. Kui klient teatab ostuotsuse ja raha on olemas, oleme saanud lepingu teha juba järgmisel päeval.

Menukaimad on väiksemad korterid ja linnamajad

Viljandis lähevad kõige paremini kaubaks heas seisukorras 2-3toalised keskküttega ja madalamatel korrustel asuvad korterid ning linnamajad. Selliseid tehinguid toimub kõige rohkem. Ka krundid on taas muutunud populaarseks ja kui krunt asub linna lähedal ning kommunikatsioonid on olemas, leitakse ka ostja lühikese ajaga.

Kuna inimeste vajadused elu jooksul muutuvad ja võivad muutuda väga kiiresti, on meil ostjaid väga erinevaid ja erinevatel põhjustel. Kõige enam on nende seas noori, kes alustavad iseseisvat elu ja vanemaid inimesi, kellele on eluase jäänud suureks, mistõttu otsitakse väiksemat kodu.

2017. aasta esimese üheksa kuu jooksul tehti Viljandi maakonnas 374 korteritehingut. Elamuturg on tervikuna aktiveerunud nii maakonnakeskuses kui sellest väljaspool: ennekõike on kasvanudhuvi uusehitiste ja renoveeritud ning heas seisukorras üksikelamute vastu. Võrreldes varasemate perioodidega võib täheldada ostjate suurenenud huvi ja sellest tulenevalt müügiperioodide lühenemist ka maapiirkondades paiknevate elamute puhul, mille hinnatase on madalam. Enamjaolt on tegemist kehvemas seisukorras majadega, mis on sissekolimiseks küll sobilikud, kuid mis vajavad edaspidi märkimisväärseid lisakulutusi.

Tekst: Aime Opermann, Arco Vara Viljandi osakonna juht