Korterihindade poolekslöömist seekord ei tule

Andree Raid, Tegevjuht
Andree Raid, tegevjuht

Alates märtsi kuu eriolukorrast on korteritehingute arv tüürinud mitmetesse kümnetesse protsentidesse jõudnud languseni. Hindadeni pole koroona mõju veel ulatunud. Korterite müüjad ei taha hindu alla lasta, ostjad on samuti ootel ja jälgivad, mis tulevik toob. Kui hinnad paigale jäävad, jääb ka tehingute arv püsima madalale tasemele, analüüsis elamispindade turul toimuvat Raid & Ko kinnisvarabüroo juhataja Andree Raid.

Ootamatu koroona-kriis ja selle mõjud on varasemalt sujuvalt toiminud kinnisvaraturule toonud palju prognoosimatust. Lisaks tööpuuduse kasvule on teadmatus ja ebakindlus tegurid, mis on tehingute tegemisele piduri peale pannud. Nii lükkavad kinnisvaraostjad, aga ka müüjad tehingute tegemist edasi ajani, mil pilt on loodetavasti selgem.

„Selleks, et tehingute arv kerkiks tänasest sügavikust tagasi mõistlikule tasemele peab korterite hind mõnevõrra allapoole tulema. On ju hind peamine tegur, mis ostjad aktiveerida võiks ja mis võiks tehingute tegemise aktiivsuse tagasi tuua,“ leidis Andree Raid.

Liiga suurt allahindlust ostjad siiski ootama ei peaks. Tänase korteriturul pakutavad allahindlused on heal juhul paari protsendi piires. See teeb näiteks 100 000 eurot maksva korteri puhul kuni paartuhat eurot.

„Kümnendi tagust hindade pooleks löömist seekord ei tule. Suuremat allahindlust saab ainult hinnast, mis on algselt olnud turutasemest märgatavalt kõrgemal. Sellised juhtumid ei pruugi olla liiga harvad erandid, sest turutasemest oluliselt kõrgema hinnaga ostja kalastamine on olnud varasema tõusva kinnisvaraturu tavapraktika,“ teadis Andree Raid rääkida.

Ettepoole vaadates võiks mõju hindadele vähemalt käesoleva 2020. a jooksul olla jätkuvalt negatiivne. Selle taga on eelkõige tööpuuduse suurenemine, mis lõikab kinnisvaraturult hulga potentsiaalseid ostjaid ära.

„Hinnalanguse ülemiseks piiriks võiks jääda kümmekond protsenti. Allahindlus võiks enam puudutada vanemaid-odavamaid ja kehvema heakorraga kinnisvaraobjekte, kus klient on hinnatundlikumast segmendist, mida tööpuuduse kasv on enam mõjutanud“ prognoosis Andree Raid tuginedes kümnendi taguse kinnisvarakriisi kogemustele.

„Hinnasurve võiks vähem puudutada uuemaid ja kvaliteetsemaid, ka hea kvaliteediga remonditud objekte. Need on korterid ja majad, kus hind ei ole ostja jaoks ostuotsuse langetamisel kõige olulisem kriteerium ja tähtsamaks peetakse asukohta, läheduses paiknevat kooli-lasteaeda, ruumide funktsionaalsust, sisekujundust, vaadet, avarat katuseterrassi vm sarnaseid väärtust oluliselt mõjutavaid tegureid,“ lisas Andree Raid.

Mõningane ajutine korrektuur kinnisvarahindades ei tapa kinnisvaraturgu. Hinnalangus jääb 2008.-2009. a langusest väiksemaks ja languseperiood jääb lühemaajaliseks. Kinnisvaraturg liigub vaatamata ajutistele takistustele edasi.

„Teated kinnisvaraturu kooma langemisest või ammugi surmast on asjakohatud. Tegemist on tugeva külmetusega, mis tuleb läbi põdeda. Eesoleva aasta jooksul on turuosalistel kindlasti keeruline, kuid rasketel aegadel võiks silme ees hoida järgmisel aastal ees terendavat tugevat majanduskasvu prognoosi. 2021. aastalt oodatav majanduse taastumine võiks olla imeravim, mis villaste sokkide ja hanerasva asemel kinnisvaraturu samm-sammult taas tugevatele jalgadele tagasi tõstab,“ võttis Andree Raid elamispindade turu prognoosid kokku.