KV.EE: Kinnisvaraturu numbriliste prognooside tegemiseks on veel liiga vara

Kinnisvaraportaal KV.EEMaad laastamas olev koroonaviirus on inimeste tervise kõrval avaldanud selgelt negatiivset mõju majandusele. Pole põhjust arvata, et kinnisvaraturgki peaks sellest puutumata jääma. Nüüd on õige aeg kuu või isegi nädala vanused kinnisvaraturu prognoosid üle vaadata ja uute analüüsidega välja tulla. Numbriliste prognooside tegemiseks on aeg siiski liiga varajane, sest teadmatust ja määramatust on palju, leidis portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Esimene, millel peab silma peal hoidma, on elamispindade ostu-müügitehingute arv. On üsna selge, et tulenevalt ebakindlusest pöördub elamispindade tehingute arv langusesse. Iseasi on kui sügavale langusesse,“ arutles Tarvo Teslon.

Koroonaviirus, karantiinid, löögid erinevatele majandussektoritele on juba vähendamas inimeste sissetulekuid. See vähendab inimeste võimekust ja valmidust mõelda uue eluaseme soetamise peale. Mida suurem ja pikaajalisem saab olema viiruse majandusele löödud haav, seda kauem võtab aega taastumine.

„Täna on veel vara teha tehingute arvu languse kohta konkreetseid numbrilisi prognoose. Meenutada võiks, et viimaste aastate tehingute arv on olnud üksjagu kõrge, see tähendab ka ajaloolisest keskmisest märksa kõrgemal. Nii on siin langemise ruumi paraku üksjagu,“ tuletas Tarvo Teslon ajalugu meelde.

Elamispindade hinnad liiguvad enamasti tehingute arvu järel. Kui tehinguid jääb vähemaks, pöörduvad ka hinnad tõenäoliselt languse suunda.

„Kui ostjad ei taha osta, siis on nende üks peibutamise vahend madalam hind. Lisaks peab arvestama, et müügipakkumisse tuleb vähemalt mõningane hulk üüriturul pakkumises olnud kortereid. Neile lisanduvad majutusteenuse pakkumisel olnud ja nüüdseks klientideta jäänud korterid. Seegi suurendab pakkumist ja avaldab negatiivset survet hindadele. Hinnatõusuootused ja -lootused peab aastaks-paariks küll maha matma,“ analüüsis Tarvo Teslon.

Raskes olukorras positiivset leida on raske. Vägisi trügivad esile võrdlused 2008. aasta kriisiga, kus kinnisvara väärtus kukkus ligi poole võrra.

„Nii palju on meil head, et elamispindade hinnatasemed on viimaste 4-5 aastat liikunud enam-vähem samas tempos sissetulekute kasvuga. See tähendab, et 2008. aastale analoogset hinnamulli meil nüüd turul ei ole olnud, mis suure pauguga lõhki võiks käia. Tänane olukord kinnisvaraturul ei ole hea, kuid on siiski oluliselt parem kui 11-12 aastat tagasi 2009. aasta pimedas augus,“ leidis Tarvo Teslon. „Loodame, et kuu-paari jooksul saame viiruse kontrolli alla ja siis julgeme teha juba numbrilisi prognoose, kuidas ja millise ajaga kinnisvaraturg taastuda võiks.“