6 nippi, kuidas kolimine lihtsamaks muuta

Seda, kui palju on meil asju kogunenud tegelikult, saame teada siis, kui hakkame kolima, pakkima ja transporti planeerida. Siis tabab meid üllatus.

Hiljuti jagas üks klient lugu isiklikust elust. Nimelt plaanis tema pere kolida oma kahetoalisest korterist kolmetoalisesse. Firma sai välja valitud, kuid siis tekkis küsimus, kui palju peaks isiklike asjade pakkimiseks kaste tellima? Kliendid mõtlesid siis isekeskis, et ehk 20 kastist piisab.

Esimese nelja tunniga olid kõik 20 kasti täis, veel 10 telliti juurde. Järgmise kahe tunniga olid needki täidetud. Lõpuks läks kaste ei rohkem ega vähem kui 40.

Kolimine üllatab

Eelnev on õpikunäide sellest, et valdav osa inimesi alahindab oma vara hulka või lihtsalt ei tea seda. Tegelikkuses tuleb kappidest, sahtlitest ja voodialustest välja üha uusi ja uusi asju, mida me igapäevaselt enam ei märkagi.

Teiseks üllatab kolimine ettearvamatu aja- ja energiakuluga. Olgu see 40-50 kasti tassimine, kappide kokku- ja lahtimonteerimine või toataimede pakkimine, kõik võtab aega ja nõuab omajagu füüsilist vastupidavust.

Küsimus polegi selles, kas kliendid on nõrgad ja kolijad tugevad. Töömehed on teatud füüsilise koorumusega lihtsalt harjunud ning oskavad oma energiat jagada nii, et väsimus esimese tunniga maha ei murraks. Kolida tuleb targalt, arvestades asjade hulka ja vajaminevat ruumi. Nii hoitakse kokku raha ja aega.

Lihtsad nipid edukaks kolimiseks

1. Tee nimekiri. Kõik, mis sul on, peaks olema paberile üleskirjutatud. See on küll aeganõudev tegevus, kuid nii teed sa oma elu lihtsamaks. Kui hakkad asju kasti pakkima, kirjuta see paberile või arvutisse üles ja tee „linnuke“ ette – pakitud.

2. Tellige kaste ja teipi algselt planeeritust rohkem. Nagu ennist mainitud, siis asju, mida kolida, on arvatavasti rohkem, kui esialgu tundub. Tellides vajalikku pakkematerjali rohkem, hoiate kokku aega, mille kulutakse uute kastide küsimisele.

Keskmise kahetoalise korteri kolimiseks kulub 30-50 kasti, lisaks riide- ja raamatukastid, mis on pisemad, et neid oleks kergem tõsta. Samuti kasutage ära oma reisikohvrid, millesse on hea pakkida riideid, voodipesu, käterätikuid.

3. Uues kohas markeeri toad värvide kaupa. See info kanna ka kastidele, et kolijad teaksid täpselt, mis kuhu tuppa kuulub. Nii näiteks võib olla köök roosa, elutuba sinine ja lastetuba kollane.

4. Paki loogiliselt. Kõige raskem on asju leida, kui need ei ole teatud loogika alusel kokku pandud. Raamatud olgu ühes kastis ja voodiriided teises. Ka köögitarvikud pakkige eraldi.

5. Kallid ja väärtesemed nagu ehted ja antiikne vara võiksite uude koju isiklikult.

6. Paki aegsasti. Mida rohkem on enne kolimispäeva pakitud, seda vähem stressi. Võite alati paluda kolimisfirmal pakkida, aga kui endal on selleks aega ja võimalust, siis tehke seda aegsasti.

Kuigi kolimine võtab palju energiat ja on kohati vägagi emotsionaalne tegevus, aitavad eelmainitud väikesed nipid seda kindlasti lihtsamaks muuta.

 

Allikas: Siim Luisk, Uus Maa kolimisteenuste konsultant