Arco Vara Bulgaaria eramurajooni hakkab ehitama tuntud ettevõte

Foto: Arco Vara

Arco Vara sõlmis Botanica Lozeni eramajade rajooni esimese etapi väljaehitamiseks lepingu rahvusvaheliselt tuntud Austria ehitusfirma Strabag Bulgaaria haruettevõttega. Ehitustöö algab juba novembrikuus.

 

Botanica Lozeni ehitushanke võitnud peatöövõtja Strabag EAD on olnud kaasatud selliste suurprojektide arendamisse nagu Sofia rahvusvaheline lennujaam ja kaubanduskeskus Mega Mall Sofia. “Peatöövõtja valikul olid oluliseks teguriks pakutud hind ja maksetingimused, kuid Strabag EAD laialdased kogemused ja tugev rahvusvaheline kaubamärk andsid talle konkurentide ees eelise,” kinnitas Arco Vara Bulgaaria tütarettevõtte juht Kaloyan Radosslavov.

Tema sõnul on olukord Bulgaaria ehitusturul sarnane mujal Euroopas toimuvale. “Inflatsioon on jätkuvalt kõrge, kuigi me näeme mõningaid tõendeid selle kohta, et osaliselt on haripunkt juba saavutatud ja hinnad on hakanud stabiliseeruma või langema. Näiteks mõned ehitusmaterjalid, maagaas ja bensiin.”

Nõudlus kinnisvara järele püsib Radosslavovi kinnitusel kõrgel tasemel. “Hindade osas ootame pärast suurt tõusu mõningast ühtlustumist. Käesoleva aasta teises kvartalis tõusid eluasemete hinnad võrreldes eelmise aastaga umbes 13%, pealinna Sofia puhul oli kasv veelgi suurem – 17%.” 

Ta lisas, et jätkuvat huvi kodusostmise vastu toetab ka see, et tööhõive on suhteliselt kõrge. “2022. aasta töötuse määr Bulgaarias on umbes 4,5% ja 2023. aastal väheneb see prognoositavalt 4,2% peale. Ja veel – ehkki pangad on uute kodulaenude andmisel muutumas konservatiivsemaks, on nad endiselt väga likviidsed. Igal juhul on Bulgaaria, eelkõige pealinna ümbruse eramajade turg endiselt kuum.”

Arco Vara tegevjuht Miko Niinemäe ütles omalt poolt, et Botanica Lozenil on Bulgaaria eramute turul suur potentsiaal. “Botanica Lozeni arendus asub Bulgaaria pealinna Sofia lähedal väga kaunis looduslikus keskkonnas, mis jääb samas kesklinnast kõigest 15-minutilise autosõidu kaugusele.” 

Tema sõnul on tegu märgilise projektiga, mis taaselustab elamukinnisvara arenduse Arco Vara Bulgaaria turul. “Sealse meeskonna fookus on sarnaselt Eestile arendada terviklike elukeskkondi, kus sooviksime ka ise elada. Usun, et Botanica Lozen Residences eramud selle kriteeriumi tugevalt täidavad.”

Niinemäe kinnitusel on Botanica Lozeni I etapi eelmüük juba ka on alanud, teise etapi müügi algus oleneb esimese etapi müügitempost. Arenduse 54 ühepereelamut valmivad kolmes etapis. Esimeses ja teises etapis on kavas ehitada kummaski 16 ja kolmandas etapis 22 maja. 

Esimeses etapis valmivad nii kahe- kui ka kolmekorruselised eramajad. 

Arco Vara Bulgaaria tütarettevõtte juht Kaloyan Radosslavov rääkis omalt poolt, et Botanica Lozeni eramajad on olenevalt maja suurusest 5 või 4 magamistoaga, lisaks avarale elutoale ja köögile on kõikides majades vähemalt üks garderoob ja panipaik, lisaks on olemas ruum, kuhu saab sisse seada kodukontori. Uue kodu ostja saab enda omandisse ka maja ümbritseva krundi.

Botanica Lozeni esimese etapi ehitus algab mõne nädala pärast ja lõpeb kavakohaselt 2024. aasta esimeses kvartalis.

 

 

Arco Vara on rahvusvaheline kinnisvarakontsern, mis tegeleb elukeskkonnale lisaväärtust loovate arendusetega. Arco Vara põhitegevuseks on terviklike elukeskkondade ja nendega seonduva ärikinnisvara väljaarendamine. Arco Vara põhiturgudeks on Eesti ja Bulgaaria. Emaettevõte Arco Vara AS loodi 1992. aastal Eestis ja on alates 2007. aastast olnud noteeritud Nasdaq Tallinn väärtpaberibörsil.

Lingilt leiab arenduse pildimaterjali. Autor: Arco Vara

https://photos.app.goo.gl/1gTpukhdJAh5WNkg6