Elamispindade pakkumiste arv näitab tõusujoont

Eesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks näitab endiselt horisontaalsuunas liikumist. Indeksi väärtus on tänase seisuga 61,9 punkti ning see on 1,7% aastatagusest madalam. Arvestades aga seejuures üle 5 protsendi küündivat inflatsiooni tuleb tõdeda, et kinnisvara reaalne pakkumishind Eestis keskmisena on seeläbi langenud.

Hinnaindeksit ei ole tõusma pannud ka euro saabumine ning sellele pandud kõrged ootused. Pigem euro saabumine hoopis kärpis tehingute arvu ning tõi seeläbi elamispindade turule ajutise seisaku.

Pakkumiste arv suurenes portaalis KV.EE alates aastatagusest ajast järjepanu kuni sügiseni. Tipphetkel 2010. a. septembris oli portaalis 20 500 elamispindade pakkumist.

Peale põgusat langust asus pakkumiste arv alates käesoleva aasta algusest taas tõusu. Müüki tulid need pakkumised, millega kõrgemat hinda ihaledes oodati euro saabumiseni.

Pakkumiste hulka ei aidanud ka vähendada jaanuari-veebruari madalad tehingutearvud. Tänaseks on portaalis KV.EE 19 500 elamispindade pakkumist, mis on aastatagusest 11% enam.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et on ainult aja küsimus, millal seni veel languses püsinud väiksemate maakonnakeskuste elamispindade hinnalangus peatub. Seejärel tõuseb ka KV.EE indeks. Pakkumishindade languse lõpp on kindel seetõttu, et tehinguhinnad on suuremates kinnisvaraturupiirkondades juba tõusma asunud.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

KV.EE indeks